w

Smakowity tort z wątróbki — wyjątkowa uczta dla koneserów!

Czy kiedykolwiek słyszałeś o torcie wątróbkowym? Nie – to nie jest żart! Przed tobą smakowity tort z wątróbki – prawdziwa uczta dla koneserów! Wyobraź sobie połączenie delikatności i intensywności zarazem, które tworzą harmonijną symfonię smaku na podniebieniu. 

Ten tort to absolutna gratka dla odważnych poszukiwaczy nowych doznań kulinarnej przyjemności. 

Wątróbka w nim jest tysiąc razy smaczniejsza i delikatniejsza niż w jakiekolwiek innej postaci. Każdy, kto spróbował, prosi o przepis! Aż trudno uwierzyć, że chociaż wygląda jak słodki tort, jest to wytrawny przysmak z wątróbką. 

Tort wątrobowy to pyszne i obfite danie, które ciekawie prezentuje się na przyjęciu czy świątecznym stole. Zaskakującym składnikiem jest mielona wątroba przekładana warstwami. To danie ładnie wygląda i jest bardzo proste w przygotowaniu.

Przepis na wytrawny tort z wątróbki

Uwierz nam na słowo, nie tylko wygląda super, ale i smakuje obłędnie! Znika ze stołu jako pierwsze danie, a goście dopiero potem pytają co to takiego dobrego. Szybki, tani i smakuje nawet tym, którzy nie lubią wątróbki!

Poniżej lista składników potrzebnych do przygotowania tego arcyciekawego tortu, sałatki.

Składniki

• 400 g wątróbki drobiowej
• 80 g ryżu
• 4 jajka
• 50 g masła
• 5 łyżek kwaśnej śmietany
• 2 łyżki mąki
• 250 g półtłustego twarogu
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• szczypta sody
• 1 marchewka
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól i zmielony czarny pieprz do smaku
• gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania

Masa 1

Wrzuć ryż bez torebek na osoloną wrząca wodę i gotuj 10 minut. Następnie dokładnie umyj wątróbkę i oczyść w razie potrzeby. Dodajś ją do ryżu i gotuj przez kolejne 7 minut.

Teraz wyjmij wszystkie składniki i włóż do miski blendera. Wlej niewchłoniętą wodę z gotowania ryżu.

Dodaj sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Umieszczamy tu również zmiękczone masło. Miksuj do jednorodnej masy. Następnie przełóż do innego naczynia i pozostaw do ostygnięcia.

Masa 2

Teraz posiekaj drobno cebulę a marchewkę zetrzyj na dużych oczkach. Podsmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, aż będą miękkie.

Przenieś do osobnego pojemnika i dodaj twarożek. Dodaj również wyciśnięty przez prasę czosnek i sok z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj.

Ciasto omletowe

W osobnym pojemniku rozbij jajka, następnie dodaj 4 łyżki kwaśnej śmietany oraz szczyptę sody oczyszczonej, soli i mąkę. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

W kolejnym kroku rozgrzej patelnię z odrobiną oleju słonecznikowego i usmaż trzy porcje. Po wyjęciu z patelni umieść je na ręcznikach papierowch, aby usunąć nadmiar oleju.

Łączymy wszystkie składniki w tortownicy

Teraz umieść naleśnik omletowy w tortownicy. Następnie posmaruj masą 2 – sera i warzyw. Kolejną warstwę zrób z masy 1 – pasztetu (ryżowo-wątróbkowego). W taki sam sposób zrób jeszcze dwie warstwy.

Na koniec przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

Przed podaniem nasmaruj powierzchnię ciasta odrobiną kwaśnej śmietany i posyp posiekanymi ziołami, na przykład szczypiorkiem.

Gotowe! Smacznego!

To jest pyszne!

Tort z wątróbki

Źródło i miniatura wpisu: golapravda.blog