Na drugi dzień z tej zupy pozostaje pusty garnek: pożywna i bardzo lekka

Uwielbiam zupy, ale przyznam, że repertuar ostatnio mi się wyczerpał.

Mogę jeść zupę na obiad i kolację. Moja mama nauczyła mnie, że gorąca zupa jest dobra na wszystko i warto ją robić codziennie.

Ale z mężem i dziećmi jest gorzej. Jedzą bo muszą, a raczej bo ich zmuszam.

Aby zachęcić ich do zup uzupełniłam nasze domowe menu o kilka absolutnych hitów. Jednym z nich teraz się z wami podzielę.

Zupa z kulkami serowymi

Opcją dietetyczną jest gotowanie na wodzie lub bulionie warzywnym. Bardziej satysfakcjonujący rosół wyjdzie oczywiście na kurze. Ale… bez względu na to, jak zupa jest gotowana, w każdej wersji smakuje wybornie!

Składniki na zupę:

2,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
1 duża cebula
1 marchewka
5 średnich ziemniaków
4 łyżki oleju roślinnego
warzywa, sól, pieprz do smaku

Składniki na kule:

100 g sera żółtego (jeśli lubisz łagodne smaki to gouda lub edam, jeśli wyrazistsze to cheddar lub masdamer)
1 jajko
100-130 g mąki
2 łyżki miękkiego masła
sól do smaku

Przygotowanie:

1. Ser zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj masło, mąkę, jajko i sól

2. Zagnieść miękkie ciasto. Odstaw na 30 minut go godziny do lodówki

3. Gdy ciasto jest w lodówce, pokrój ziemniaki w kostkę i wrzucić na wrzący bulion. Dodaj sól i pieprz.
4. Marchewki i cebulę zetrzyj, lekko usmaż warzywa na oleju i dodaj do zupy.

5. W międzyczasie wyjmij ciasto z lodówki i uformuj małe kulki nie większe niż orzech włoski.
6. Wrzuć kulki do bulionu. Mieszaj i gotuj zupę przez kolejne 5-10 minut.

7. Gdy kulki będą gotowe, dodaj posiekaną zieleninę i wyłącz ogień.

8. Podaj rodzinie i czekaj na prośby o dokładkę!

Jeśli podoba ci się przepis będzie nam miło, gdy podzielisz się nim ze swoimi znajomymi!

Źródło i Fotografie: takprosto.cc

Słabe nogi to słabe serce! Co przysiady dają sercu?

Smakowity tort z wątróbki — wyjątkowa uczta dla koneserów!