frittata przepis
w

Biorę młodą cukinię i jajka. Przygotowuję przepyszną frittatę na śniadanie dla całej rodziny

Szybko, wyjątkowo smacznie i tanio. Dziś zrobimy zdrowe śniadanie, bez którego Południowcy nie wyobrażają sobie poranka. To jeden z najbardziej popularnych przepisów na letnie śniadania w sezonie cukiniowym.

Frittata przepis

Składniki:

  • Jajka – 5 szt.
  • Mleko – 50 ml
  • Cebula – 1 szt.
  • Cukinia – 300 g
  • Mieszanka meksykańska – 70 g opcjonalnie
  • Ser – 100 g
  • Szynka – 100 g
  • Pomidory – 1 szt
  • Olej słonecznikowy i masło – do smażenia
  • Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

1. Zacznijmy od cebuli. Pokrój czerwoną cebulę w półpierścienie.

2. Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju i kawałek masła.

3. Wrzuć posiekaną cebulę na rozgrzany olej i lekko podsmaż.

4. W czasie smażenia cebuli, pokrój cukinię w cienkie paski.

5. Dodaj mrożone warzywa, ja używam mieszanki meksykańskiej. Nie trzeba ich rozmrażać, wystarczy dodać prosto z zamrażarki. Można też nie dodawać jej wcale.

6. Dodaj pokrojoną cukinię. Dopraw solą i podsmażaj warzywa przez około trzy minuty, a potem zdejmij z ognia.

Przepis na frittatę z cukinii, jajek, szynki i warzyw

7. W misce rozbij 5 jajek. Dokładnie ubij trzepaczką, mieszając białko z żółtkiem.

8. Zetrzyj ulubiony twardy ser na dużej tarce. Dodaj go do mieszanki jajeczno-mlecznej. Wlej 50 ml mleka i ponownie wymieszaj.

9. Dodaj podsmażone warzywa.

10. Pokrój szynkę w paski i dodaj do warzyw.

11. Pomidory pokrój w paski i dodaj do miski.

12. Dokładnie wymieszaj wszystko łyżką, aby warzywa dobrze połączyły się z masą jajeczną. Możesz dodać trochę soli, ale pamiętaj, że warzywa są już posolone, a ser i szynka są słone.

13. Nasmaruj formę do pieczenia olejem. Wlej masę jajeczno-warzywną, równomiernie rozprowadzając ją w formie. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut.

Frittata

14. Frittata jest gotowa po 30 minutach w piekarniku. Można posypać świeżymi ziołami, ja lubię estragon. Pokrój gotowy omlet na porcje i podawaj na ciepło na śniadanie.

Soczysta, aromatyczna i przepyszna. To jedno z moich ulubionych śniadań z cukinią. Proste w przygotowaniu, a efekt zachwyca.

Frittata przepis

Przeczytaj również: Dlaczego ogórki rosną krzywe? Trzy główne powody