Może nie odkryjemy dziś Ameryki, ale myślę, że będziesz zainteresowany.
Ta metoda jest wykorzystywana do przygotowywania buraków w restauracjach. I to naprawdę najlepszy sposób na przygotowanie buraków.
Buraki z piekarnika
Do przygotowania potrzebujemy buraków (kto by pomyślał). Dobrze myjemy je gąbką. Najlepiej wybrać buraki podobnej wielkości.
Przygotuj folię aluminiową (takiej wielkości by dał się nią zawinąć jeden burak) i wylej na jej środek oliwę z oliwek. Dodaj sól i cukier.
Na oliwie połóż buraki i je również polej oliwą, posyp solą i cukrem.
O co chodzi z tą solą i cukrem?
Sól i cukier są naturalnymi wzmacniaczami smaku. Gotowanie buraków w ten sposób sprawia, że ich smak jest pełniejszy. Gotując buraki w wodzie większość ich aromatu i smaku trafia do wody. W tym przypadku nie dość, że wszystko zostaje w buraku to jeszcze smak i zapach są spotęgowane. Oliwa pomaga wchłaniać sól i cukier do buraków i staje się on znacznie wyrazistszy i bogatszy.
Zawiń burak w folię i wstaw do piekarnika na 180-200 stopni. Po godzinie możesz nakłuć szpikulcem żeby sprawdzić czy burak jest miękki. Jeśli wejdzie łatwo, jest gotowy. Jeśli nie, kontynuuj pieczenie.
Zwróć uwagę na zdjęcie. Folia jest sucha, co oznacza, że wszystkie smaki i soki pozostały w burakach.
Takie buraki są bardzo łatwe do obrania. Wystarczy lekko ostudzić, a skórka sama się złuszczy.