Mięso w papierze, mało kto tak gotuje, a warto!

Pieczenie mięsa w ten sposób to raczej rzadkość, a naprawdę warto przyrządzać je w ten sposób.

Wychodzi rumiane jakby było smażone na patelni, a gotuje się praktycznie bez oleju. Mimo to jest soczyste i nie trzeba przy nim stać i pilnować. Okazuje się też lepsze i delikatniejsze niż w folii.

Składniki:

  • karkówka – 1 kg
  • sól – 1 łyżeczka
  • czarny pieprz – do smaku
  • czosnek – 4-6 ząbków
  • olej 2 łyżki

Przygotowanie:

Mięso kroimy na kawałki około 3 na 4 cm.

Połóż jedną warstwę papieru do pieczenia na blasze, posmaruj 1 łyżką oleju i ułóż mięso.

Mięso solimy, pieprzymy, można posypać papryką. Czosnek przepuszczony rozprowadzamy po mięsie.

Papier do pieczenia posmarowany 1 łyżką oleju kładziemy na mięsie i ciasno zwijamy brzegi.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 35-40 minut.

Gotowe mięso jest przypieczone a jednocześnie soczyste i miękkie.

Źródło: NataliaKalnina/dzenwideo

Łatwo dostępna i niedroga. Niesamowite właściwości gliceryny

Jak dbać o choinkę w doniczce, aby ją potem przesadzić do ogrodu