w

Używam tego składnika zamiast ryżu i danie jest niezwykle smaczne

Jeśli lubisz eksperymentować, a tradycyjne gołąbki choć pyszne wydają ci się nieco nudne, to ten przepis jest dla ciebie.

Wystarczy zastąpić jeden składnik, a otrzymujemy zupełnie nową jakość smaku.

Jak przygotować pyszne gołąbki i czym zastąpić ryż

Istnieje wiele przepisów na gołąbki. Z reguły podstawowymi składnikami są ryż, mięso i kapusta. W tym przepisie ryż zostaje zastąpiony ziemniakami.

Zapewniam, że dzięki temu zwykłe danie zabłyśnie nowymi kolorami. Zamiast białej kapusty można wykorzystać kapustę pekińską. Z pewnością zaskoczy każdego!

Składniki

  • 1,2 kg kapusty
  • 130 g mięsa mielonego
  • 270 g boczku
  • 500 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • Słodka papryka
  • Oregano
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Olej roślinny

Przygotowanie

Umyj kapustę, usuń górne liście i odetnij łodygę. Włóż główkę kapusty do wrzącej wody. Gdy liście staną się miękkie i elastyczne, wyjmij je. Następnie pozwól im ostygnąć.

W tym czasie pokrój cebulę, czosnek i boczek w drobną kostkę. Podsmaż boczek na patelni. Następnie dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez 7-10 minut.

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach. Następnie przecedzić przez sito, aby odsączyć cały płyn. Możesz także wycisnąć sok rękami. Ziemniaki włóż do głębokiej miski, dodaj mięso mielone, podsmażony boczek, sól, pieprz, słodką paprykę, oregano, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i dodaj trochę oleju roślinnego.

Zawijamy gołąbki

Teraz możemy przystąpić do zawijania. Następnie podsmażamy gołąbki krótko na oleju roślinnym po obu stronach. Następnie można pieczemy w piekarniku.

Dno naczynia wykładamy liśćmi kapusty, na wierzchu układamy gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Dodajemy pieprz i liść laurowy dla smaku. Zalewamy gorącą wodą lub bulionem, jeśli występuje. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Te gołąbki można podawać z kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym. To danie jest po prostu idealne. Ziemniaki nadają mu świeży smak i sprawiają, że nadzienie jest bardzo delikatne. Polecam.