w

Co można zrobić z zielonych pomidorów? – przepisy

Zielone pomidory to dla jednych przegrany plon, a dla innych dobry produkt do przygotowania przetworów na zimę i pysznych niezwykłych dań na obiad.

Sprawdź nasz wybór na możliwości potraw z zielonych pomidorów i spróbuj ugotować coś oryginalnego!

Kiedy pomidory nie mają czasu, aby dojrzeć do ciemnoczerwonego lub pomarańczowego koloru, nie zniechęcaj się, nie zamartwiaj.

Po pierwsze owoce mają szansę jeszcze dojrzeć po zerwaniu, a nawet jeśli nie to z zielonych pomidorów możesz ugotować różne przetwory na zimę – nie gorsze w smaku niż przetwory z dojrzałych pomidorów.

Poza tym zielone pomidory nadają się również do przygotowania dań głównych, takich jak na przykład świetne zapiekanki.

Zapewniamy, że niezwykły smak tych potraw mile Cię zaskoczy. Pamiętajmy jednak, że pomidorów zielonych nie należy jeść dużo, często i bez ograniczeń.

Amatorzy smaku zielonych pomidorów, którym bardziej odpowiada ich smak niż dojrzałych czerwonych, powinni wiedzieć, że pojawiły się odmiany, które są zielone nawet wtedy, gdy są dojrzałe. Te pomidory można jeść bez zastrzeżeń i ograniczeń. Są bardzo zdrowe i równie smaczne.

Przetwory z zielonych pomidorów

Pikantny dżem pomidorowy

Ten dżem jest niezwykły nie tylko pod względem koloru, ale także wspaniałego smaku.

Potrzebujesz:

1,5 kg zielonych pomidorów, 2 szklanki cukru, sok z jednej cytryny, 1 laskę cynamonu, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, kawałek świeżego imbiru.

Przygotowanie

Pokrój pomidory i usuń nasiona. Miąższ pokrój w kostkę i odstawić. Zetrzyj imbir, wymieszaj z pomidorami, dodaj cukier i sok z cytryny, wymieszaj i pozostaw na noc.

Następnego dnia przełóż masę do rondla, włóż laskę cynamonu i 1/2 łyżeczki ziela angielskiego. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Przelej do czystego szklanego naczynia, dobrze ostudź i odstaw na noc.

Następnego dnia ponownie doprowadź do wrzenia, gotuj przez 15 minut. Wlej do wysterylizowanych słoików i zakręć.

Dżem można również zrobić prościej i szybciej blendując pomidory i imbir, a następnie po dodaniu reszty składników gotując około 45 minut.

Ketchup z zielonych pomidorów

Domowy ketchup z zielonych pomidorów w niczym nie ustępuje keczupowi z dojrzałych warzyw.

Potrzebne będą:

3 kg zielonych pomidorów, 1,5 kg cebuli, 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżka musztardy w proszku, 2 łyżeczki suszonych ziół (oregano, bazylia, tymianek), 2 szklanki octu jabłkowego, 2 łyżki soku z cytryny, 0,5-1 szklanki cukru.

Przygotowanie

Pomidory i cebulę pokroić w kostkę, włożyć do dużego rondla, dodać pieprz i musztardę. Zawiń zioła w worek z gazy i umieść w mieszance pomidorów. Wlej ocet. Ketchup gotuj przez 4-6 godzin na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Wyjmij torebkę ziół, zmiksuj masę blenderem, przecedź przez sito i wlej do rondla.

Zagotuj, dodaj sok z cytryny i 0,5 szklanki cukru, mieszaj do rozpuszczenia. Smakuj keczup czystą łyżką – jeśli nie jest słodki, dodaj więcej cukru.

Jeśli słodycz jest wystarczająca, przelej keczup do sterylnych słoików i zakręć. Taki keczup można przechowywać w piwnicy nawet przez rok.

Marmolada z zielonych pomidorów

Można jeść z chlebem, tostem lub podawać jako dodatek do sera.

Potrzebne będą:

6-8 zielonych pomidorów, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka wanilii, świeża skórka z cytryny.

Przygotowanie

Pokrój pomidory i włóż do rondla. Dodaj sól, cukier i sok z cytryny. Doprowadź mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym przez 35-40 minut, regularnie mieszając, aby marmolada się nie przypaliła.

5 minut przed końcem gotowania dodaj wanilię i skórkę z cytryny, dobrze wymieszaj. Marmoladę przetrzyj przez sito, usuń pestki i skórkę. Przechowuj w lodówce.

Sos z zielonych pomidorów

Tak niezwykły i pięknie wyglądający sos można podawać z dowolnymi daniami głównymi.

Potrzebne będą:

1 litr posiekanych zielonych pomidorów, 3 zielone papryczki, 5 cebuli, 3 łyżeczki soli, 2,5 szklanki octu jabłkowego, 3 szklanki cukru, 1 łyżka nasion selera (opcjonalnie), 1 łyżka goździków, 2 łyżki nasion gorczycy, 2 łyżeczki musztardy w proszku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego imbiru.

Przygotowanie

Pomidory, papryki i cebule pokrój, posól i odstaw na 4-6 godzin. Ocet, cukier i wszystkie przyprawy wymieszaj w garnku i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Dodaj warzywa i gotuj przez 20 minut. Doprowadź do wrzenia i natychmiast przełóż do słoików i zakręć.

Marynowane zielone pomidory

Na pewno warto spróbować pysznych zielonych pomidorów marynowanych według tego przepisu. Są niesamowite z mięsem.

Potrzebne będą:

1 szklanka octu, 1 szklanka wody, 3 łyżki soli, 0,5 kg zielonych pomidorów, 1/2 ostrej papryki, 6 ząbków czosnku, 4 łyżki nasion kopru, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach.

Przygotowanie

Pomidory pokrój na pół lub w ćwiartki. Na dno wysterylizowanego słoika włóż czosnek, nasiona kopru i posiekaną paprykę, na wierzch ułożyć pomidory i docisnąć, pozostawiając 1-1,5 cm od krawędzi słoika.

Zrób solankę: wymieszaj wodę, ocet i sól w rondlu i zagotuj. Zalej pomidory gorącą solanką, zamknij pokrywkę, ostudź i przechowuj w lodówce.

Dania z zielonych pomidorów

Zapiekanka z zielonych pomidorów

Zielone pomidory nadają się nie tylko do przetworów, ale także do przyrządzania pysznych zapiekanek.

Potrzebne będą:

2 łyżki masła, 1/2 pęczka selera, 1-2 cebule, 1 liść laurowy, 1 gałązka świeżego tymianku, sól i pieprz czarny mielony, 1,5 szklanki śmietanki, 1,5-2 kg zielonych pomidorów i bułka tarta około szklanki.

Przygotowanie

Rozpuść 1 łyżkę masła w małym rondlu na średnim ogniu. Dodaj posiekany seler, cebulę, pieprz, liść laurowy i gałązkę tymianku, dopraw solą i gotuj mieszając, aż cebula będzie miękka i szklista.

Wlej śmietankę, zagotuj i zdejmij z ognia. Nasmaruj naczynie do pieczenia pozostałym masłem.

Pomidory pokrój w cienkie plasterki i równomiernie rozłóż w misce. Posyp solą i pieprzem. Powtórz warstwy. Odstaw na 15 minut.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Odsącz sok z pomidorów, przełóż do naczynia do pieczenia, posyp bułką tartą i polej kremową masą. Piecz na złoty kolor 40-50 minut.

Smażone zielone pomidory

Zielone pomidory są pyszną i sycącą przekąską.

Potrzebne będą:

3 duże zielone pomidory, 1/2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka bułki tartej, 1/2 łyżeczki suszonych ziół, 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, olej roślinny, sól i pieprz.

Przygotowanie

Pomidory pokrój centymetrowe plastry i lekko posyp z obu stron solą i pieprzem. Pozostaw na 20 minut, a następnie odcedź powstały sok.

Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej wbij jajka, do trzeciej wsyp bułkę, zioła i czerwoną paprykę, wymieszaj.

Każdy plasterek pomidora zanurzaj najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej z przyprawami.

Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, ułóż na ręczniku papierowym, lekko ostudź i podawaj z ulubionym dipem.