Kanapki na śniadanie to nasz narodowy specjał. Łączymy w nich tak różne składniki, że niejeden obcokrajowiec by się zdziwił.
Ale takiego zestawienia niewielu z nas próbowało, choć to naprawdę wbrew pozorom świetne połączenie.
Bardzo smaczne i oryginalne, zatem jeśli wyczerpaliście pomysły na kanapki koniecznie spróbujcie tej pasty z serka i selera.
Wystarczą te dwa składniki, 1 ząbek czosnku i cebula i mamy fantastyczną pastę dosłownie w 5 minut. Co ciekawe nikt nie wierzy, że jest w nim seler 😉
Pyszna pasta do smarowania pieczywa
Potrzebujemy:
- 1/4 selera (jeśli masz mniejszy korzeń, możesz użyć 1/2)
- 1 ząbek czosnku
- Ser w osłonce
- Sól
- Przyprawy do smaku
- Mała cebula
- Olej
- Chleb
Przygotowanie:
Obierz korzeń selera i zetrzyj go na średniej tarce.
Następnie obierz i drobno posiekaj cebulę.
Na patelni na oleju podsmaż cebulę.
Dodaj seler.
Duś przez około 5-7 minut aż seler zmięknie.
Dopraw solą i pieprzem.
Na koniec dodaj zmiażdżony ząbek czosnku.
Zdejmij z ognia i wymieszaj z serem.
Udekoruj pastę szczypiorkiem.
Podaj ze świeżym pieczywem.
Smak zaskoczy nawet najbardziej wymagających, jest wyśmienity.