Wątróbka to jedno z najwartościowszych elementów naszej diety. Bogata odżywczo, dostarcza energii, minerałów, witamin, a przede wszystkim jest bezcennym źródłem cynku i żelaza.
Jednocześnie jest bardzo tania i bardzo smaczna.
Niestety jest daniem dla smakoszy. Wiele osób nie lubi jej specyficznego smaku, a nie jedząc jej wiele tracą. Proponujemy więc nieco inny przepis, który sprawia, że nawet ci którzy nie lubią watróbki mogą się do niej przekonać.
Wątróbka w panierce
Składniki:
wątroba wołowa lub drobiowa – 600 g
jajko – 1 sztuka
czosnek – 3 ząbki
cukier – 1 łyżeczka.
sól – 1 łyżeczka.
soda – 0,5 łyżki.
cebula – 1
olej do smażenia
mąka kukurydziana do panierowania
Przygotowanie:
Myjemy wątrobę, suszymy i kroimy na duże kawałki.
Marynata: roztrzep jajko z solą, dodaj cukier, sodę oczyszczoną i czosnek wyciśnięty przez prasę.
Zanurz wątróbkę w mieszance i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Cebule pokrój w piórka i smaż na niewielkiej ilości oleju. Przełóż na talerz.
Obtocz każdy kawałek wątroby w mące kukurydzianej i smaż na rozgrzanej patelni, na której smażona jest cebula.
Dodaj trochę oleju i smaż na złoty kolor z każdej strony.
Następnie przełóż z powrotem usmażoną cebulę, wymieszaj i przykryj, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.