w

Dieta 5 łyżek to prosty sposób na pozbycie się nadmiarowych kilogramów

Prawdopodobnie słyszałeś więcej niż raz o wstawaniu od stołu z lekkim uczuciem głodu: bo ciało zrozumie, że jest najedzone później niż w rzeczywistości jest.

Ta rada chroni przed przejadaniem się, a w konsekwencji nadwagą i rozciąganiem żołądka.

Dieta „5 łyżek stołowych” rozwiązuje ten problem. Spróbuj zmniejszyć ilość spożywanego jedzenia, a nastąpi szybka utrata masy ciała.

Kontrola porcji umozliwia skuteczne zmniejszenie objętości żołądka, nie będziesz odczuwać ciągłego głodu.

Jak schudnąć

Jedna porcja posiłku powinna wynosić 150-200 g lub 5 łyżek. To wszystko.

Nie ma żadnych ścisłych ograniczeń w odżywianiu poza jednorazowym spożyciem maksymalnie wyżej podanej ilości w porci posiłku. Oczywiście dla lepszych rezultatów warto wykluczyć z menu wypieki, czekolady, słodkie napoje, cukier w herbacie i kawie, czy picie jednorazowo i zaraz po posiłku dużych ilości wody, co rozciaga ściany żołądka. Bardzo skuteczny jest także interwał 3 godzin pomiędzy posiłkami, ale nawet bez innych ograniczeń ta dieta jest skuteczna.

Oczekiwane wyniki diety

Liczby są niesamowite.

Po pierwszym tygodniu diety «5 łyżek» będziesz mógł pozbyć się około 3 kg nadwagi. Jest to okres tak zwanej restrukturyzacji organu do właściwej pracy: nawyk jedzenia dużych ilości powoduje, że już po chwili od ustąpienia uczucia pełności, odczuwasz coś co jest odbierane jako głod, a wcale głodem nie jest. Dieta „5 łyżek” szybko rozprawia sie z tym zamknietym kołem. Organizm zaczyna prawidlowo rozpoznawać uczucie sytości.

W drugim tygodniu nastepuje zmiana pracy przewodu żołądkowo-jelitowego. Lekkość w ciele, napływ siły, promienna skóra i kolejne minus 4 kg – to całkiem oczekiwany wynik.

Do końca trzeciego tygodnia metabolizm ustabilizuje się na właściwym poziomie, ochota na słodycze praktycznie nie istnieje, a tracisz do 4 kg.

Czwarty tydzień nazywa się ostatnim, tygodnie procesu. żołądek jest znacznie zmniejszony, nie jest w stanie juz pochłonąć takich porcji jakie przyjmował przed dietą. Odżywianie frakcyjne stało się normą, a ciało traci kolejne 3 kg.

W ciągu całego miesiąca pozbędziesz się nawet 14 kg. A co dalej?

Utrzymuj spożycie małych porcji, choć trzeba zwiekszyć je zależnie od aktualnej wagi, dopasować do zapotrzebowania energetycznego. Diety nie można kontynuować w tej samej formie. Można ją powtórzyć dopiero za 3 miesiące. Wieczorem nie jedz później niż o siódmej i pij dużo wody, małymi łykami.

Przykładowe menu codziennie

7:00 – 5 łyżek płatków owsianych (ryż, kasza gryczana, owsianka pszenna, musli, soczewica).
Po 30 minutach – herbata bez cukru, kawa z mlekiem, kakao do wyboru.
10:00 – owoc, sałatka owocowa, jogurt z z owocami.
13.00 – 5 łyżek kaszy gryczanej (tłuczone ziemniaki, ryż, gulasz z warzywami, fasola). Obiad białkowy – 200 g ryby lub 200 g wołowiny. Możesz łączyć produkty: na przykład 3 łyżki gryki i 2 kawałki kurczaka.
16:00 – 200 g jogurtu lub ogórka, pomidora lub 5 łyżek świeżej sałatki. Może mieć orzechy i suszone owoce, możesz przygotować małe kanapki z chlebem pita i twardym serem. (cokolwiek to bedzie calość ma mieć nie więcej niz 200 gram)
19.00 – 5 łyżek gryki lub 200 g ryby lub szklankę kefiru lub 5 łyżek stołowych warzyw gotowanych na parze.

Taka dieta nie ma przeciwwskazań (poza oczywiście dużym zapotrzebowaniem energetycznym osób podejmujacych duży wysiłek fizyczny), łatwo ją dostosować do organizmu, biorąc pod uwagę nietolerancje, alergie czy inne wskazania dietetyczne.

Taka dieta łatwo staje się nawykiem, a utracona waga nie wraca do poprzedniej, ponieważ żołądek nie domaga się dodatkowych porcji.

Źródło i Fotografie: otozh.com.ua