Ocet z mniszka lekarskiego, zyskuje na popularności jako produkt wszechstronny o wielu zastosowaniach. Jest to płyn otrzymywany w procesie fermentacji kwiatów mniszka lekarskiego, co pozwala wydobyć z nich i cenne składniki i zachować właściwości rośliny.
Ocet z mniszka lekarskiego: właściwości i zastosowania dla zdrowia i urody
Dla przyspieszenia metabolizmu: Łyżeczka tego octu przed posiłkiem to nie tylko poprawa trawienia, ale i przyspieszenie metabolizmu. Można go również dodawać do sałatek, dressingów.
Przeczytaj również ➡️ Poznaj zalety mniszka lekarskiego, o których nie wiedziałeś
Relaksująca kąpiel: Dodanie do kąpieli tonizuje skórę, oczyszcza i relaksuje.
Serum dla zdrowia włosów: Kobiety pokochają go za jego wpływ na zdrowie włosów – po umyciu włosów, ostatnie spłukanie wykonaj octem mniszkowym dla dodatkowego blasku i witalności. Używaj do ostatniego płukania włosów. Będą lśniące i miękkie.
Ocet z mniszka – pomocnik w domowych porządkach
Ekologiczny środek czyszczący: Ocet mniszkowy zmieszany z wodą w proporcji 1:1 to idealny środek do czyszczenia tłustych powierzchni – wystarczy spryskać i przetrzeć, a tłuszcz znika bez śladu!
Odświeżacz powietrza: Naturalny sposób na odświeżenie powietrza w domu, bez sztucznych dodatków.
Pielęgnacja mebli i podłóg: Użyj go do wody do mycia podłóg czy jako dodatek do prania – doskonale sprawdzi się przy ciemnych i kolorowych tkaninach, dezynfekując skarpetki i inne ubrania. Zrób test na niewidocznym miejscu tkaniny lub powierzchni.
Przeczytaj również ➡️ Herbatka z mniszka oczyszcza skórę, usuwa przebarwienia, piegi, trądzik, leczy wiele chorób skóry
Przepis na domowy ocet mniszkowy
Do zastosowań domowych przyrządzamy ocet w prosty sposób zalewając kwiaty octem. Prawdziwy ocet jest zbyt cenny do takich zastosowań. Takim octem możemy tez płukać włosy.
Aby przyrządzić ocet potrzebujesz:
- Świeże kwiaty mniszka lekarskiego (trzy garści)
- Ocet
- Wyparzony słoik
Jak zrobić?
- Kwiaty mniszka opłucz pod bieżącą wodą, napełnij nimi słoik do ¾ jego wysokości.
- Zalej kwiaty octem, starannie wymieszaj.
- Zamknij pojemnik i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu przez co najmniej 2 tygodnie. Wstrząsając od czasu do czasu.
- Aby przyspieszyć fermentację, dodaj 25 g rodzynek lub kilka plasterków cytryny.
- Po fermentacji przecedź i przelej ocet do wysterylizowanego pojemnika.
Przeczytaj również ➡️ Naturalny nawóz z mniszka lekarskiego dla wszystkich roślin na twojej działce
Ocet mniszkowy dla do spożycia – przepis
- Liśćmi mniszka wypełnij słój. Zalej wodą z cukrem (4 łyżki cukru na 1 litr wody). Dolej około 50 ml octu jabłkowego na każdy litr objętości słoja. Zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce.
- Codziennie trzeba przemieszać, a by na wierzchu nie pojawiła się pleśń.
- Kiedy kwiaty opadną, przefiltruj przez gazę. Odstaw jeszcze na 2-3 tygodnie aby się wyklarował i dojrzał. Wtedy przelej do butelek i przechowuj przez rok.
Ocet mniszkowy to prawdziwy skarb natury, który może zrewolucjonizować zarówno Twoją kuchnię, jak i rutynę pielęgnacyjną. Czy jesteś gotowy, aby pozwolić temu naturalnemu eliksirowi zdrowia wprowadzić trochę magii do Twojego życia?