Chrzan jest wieloletnią rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Ludowe nazwy: warzęcha, warzucha. Łacińska nazwa Armoracia wywodzi się z celtyckiego ar-blisko oraz more-morze, czyli roślina rosnąca blisko morza.
Później chrzan stał się popularny w Rosji, gdzie używany zarówno jako magiczny produkt, jak i konieczny element ceremonii ślubnych.
Ale praktyczne zastosowanie znalazł nie tylko korzeń chrzanu, który jest dziś powszechnie stosowany jako przyprawa, ale także liście.
Liście chrzanu
Wśród innych roślin, zielone liście chrzanu wyróżniają się ogromną ilością składników odżywczych. Zawierają również witaminy z grupy B. także C, E i PP. Ponadto mają dużo potasu, wapnia, magnezu, siarki, selenu, a także duże stężenie kwasu askorbinowego, więcej niż cytryna i czarna porzeczka.
Obecność substancji lotnych pozwala na użycie liści chrzanu do ochrony przed szkodliwymi mikroorganizmami. Stężenie substancji lotnych jest tak wysokie, że nawet suszone liście mają działanie bakteriobójcze.
Właściwości lecznicze liści chrzanu pozbawiają z niebezpiecznego dla zdrowia nagromadzenia soli w organizmie. Aby ich użyć, wykonaj następującą procedurę.
Przed pójściem spać weź 2 duże liście chrzanu, zanurz je we wrzącej wodzie, a następnie przyłóż na plecy i owiń bandażem lub chustką. Możesz odczuwać lekkie pieczenie, to jest normalnie. Oparzenia tym kompresem są niemożliwe.
Rano delikatnie odwiąż tkaninę i usuń liście. One wchłonęły nadmiar soli z organizmu. Jeśli było jej dużo, mogą się rozpadać. Określ, w których częściach ciała masz najwięcej soli. Powtarzaj procedurę z kompresem dotąd aż sól przestanie pojawiać się na liściach.
Ogólnie rzecz biorąc, liście chrzanu są wyjątkowe, ponieważ wydobywają sól bezpośrednio przez pory skóry. Dlatego nie korzystanie z tej właściwości jest po prostu głupie. Nie bez powodu często uzdrowiciele na wsiach, zielarki czy znachorzy stosowali zabieg z liśćmi chrzanu.
Nalewka z liści chrzanu
Nalewka z liści chrzanu pomaga w bólu pleców i stawów. „Lekarstwo” robi się z liści. Po prostu wypełnia się nimi ciasno szklany słój i napełnia alkoholem (wódką). Mieszaninę odstawia się na conajmniej 7 dni w ciemnym, chłodnym miejscu, po czym należy ją wcierać w obolałe miejsca. Eliminuje ból stawów.