W okresach podatności na infekcje musimy szczególnie zadbać o swój układ oddechowy.
Ten naturalny z trzech prostych składników syrop jest do tego świetnym narzędziem. Warto go zastosować już przy pierwszych objawach chorób układu pokarmowego, zadziałamy wówczas profilaktycznie, zadziałamy osłonowo i zapobiegniemy rozwojowi infekcji.
Syrop zwalczy objawy kaszlu i ułatwi oddychanie, a jest przy tym przyjemny w smaku, łagodny i bezpieczny.
Jak przygotować syrop z wody miodu i bananów
Potrzebujemy:
- woda 400 ml
- banany 2 średnie dobrze dojrzałe (z ciemnymi plamkami na skórce)
- miód 2 łyżki stołowe
Przygotowanie
Zagotuj wodę i zdejmij z ognia. Rozgnieć widelcem dojrzałe banany i zalej je wodą. Wymieszaj, one się będą stopniowo rozpuszczać pod wpływem gorącej wody.
Mieszankę można przetrzeć przez sitko, żeby miała gładka konsystencję, ale nie jest to konieczne.
Teraz zaczekaj aż mieszanka ostygnie do temperatury ok 60 stopni. Wtedy dodaj dwie łyżki naturalnego miodu, energicznie zamieszaj, by dobrze połączyć składniki.
Stosowanie:
Płyn należy wypić jeszcze dobrze ciepły. Trzeba spożyć wszystko na jeden raz, najlepiej rano na czczo. Stosować do ustąpienia objawów. W przypadku nasilenia objawów, konieczna jest konsultacja lekarska, aby nie przegapić objawów poważniejszej rozwijającej się infekcji.
Wkrótce powinniśmy poczuć ulgę, rozrzedzoną wydzielinę, łatwiejszą do odkrztuszenia i złagodzony ból gardła.
W przypadku osób szczególnie narażonych na problemy układu oddechowego (palacze, astmatycy), a jednocześnie nie będących uczulonymi na składniki, zaleca się stosowanie zapobiegawcze bez widocznych objawów kaszlu.