Zupa to pierwsze danie, które powinno zawierać co najmniej 50% wody. Co ciekawe, zupy to stosunkowo nowe pożywienie, które zyskało popularność zaledwie 400 lat temu.
Obecnie na świecie istnieje około 150 głównych rodzajów zup, które są podzielone na ponad tysiąc podgatunków. Czy zupa jest ważna i wartościowa? Czy trzeba ją codziennie jeść?
Babcie wiedzą na pewno, że ich wnuki nie przeżyją dnia bez zupy. Tymczasem wśród ekspertów opinie są podzielone, jedni uważają, że zalety zup są nieco przesadzone, inni, że są nie do przecenienia.
Zupy są syte, ale lekkie, szybko przyswajalne przez organizm. Powinny być przede wszystkim w diecie osób, które mają słaby apetyt, a także te, które chorują lub przechodzą rekonwalescencję się po chorobie. Na przykład rosół z kurczaka zawiera substancje, które łagodzą objawy przeziębienia.
Zwykle zawierają mniej kalorii niż potrawy smażone, a nawet duszone, a nie ustępują im pod względem dostarczania wartości odżywczych. Zatem osoby, które chcą schudnąć powinny włączyć je do diety.
Przepisy na pyszne zupy na każdy dzień:
Jeśli jesteś fanem zup i chcesz ugotować coś nowego – ten artykuł jest dla Ciebie. Przygotowaliśmy ciekawy wybór zup dla prawidłowego i zdrowego odżywiania.
ZUPA Z KULKAMI MIĘSNYMI
Składniki:
- 2 litry wody
- 200 g mięsa mielonego
- 100 g marchewki
- 300 g ziemniaków
- 100 g ryżu
- 40 g dymki
- sól i pieprz do smaku
- Liść laurowy
- zielenina do smaku
Przygotowanie:
Zagotuj wodę, dodaj do niej startą marchewkę i ziemniaki. Ugotuj ryż.
Z mięsa mielonego i ryżu uformuj klopsiki.
Gdy ziemniaki są w połowie miękkie, dodaj klopsiki, liść laurowy, sól i pieprz do smaku.
Dodaj posiekane warzywa i dymkę na kilka minut przed gotowaniem. Smacznego!
ZUPA SEROWA
Składniki:
- 1,5 litra wody
- 1,5 serka topionego
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 4 średnie ziemniaki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki, zalać wodą i zagotować.
Zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę, podsmaż na oleju.
Dodaj marchewki, cebulę i pokrojony na mniejsze kawałki ser.
Mieszaj zupę od czasu do czasu, aż serek całkowicie rozpuści się we wrzącej wodzie. Dodaj sól do smaku. Gotuj przez 30 minut. Smacznego!
ZUPA SEROWA Z KURCZAKIEM
Składniki:
- 400 g filetu z kurczaka
- 2 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 180 g topionego sera
- 2 litry bulionu lub wody
- zielenina
- liść laurowy, ziele angielskie, groszek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokrój w średnią kostkę.
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, marchewki – w półkola.
Kurczaka usmaż na patelni na odrobinie oliwy z oliwek.
Zagotuj w garnku wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, podsmażone mięso.
Zmniejsz ogień i gotuj przez 7-10 minut.
Dodaj warzywa i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
Do zupy włóż topiony ser, dobrze wymieszaj, aby ser całkowicie się rozpuścił.
Dodaj sól, pieprz i drobno posiekaną zieleninę. Wymieszaj i zdejmij zupę z ognia. Smacznego!
ZUPA WARZYWNA
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/3 główki białej kapusty
- 1 świeży ogórek
- 3-4 pomidory
- 0,5 papryki
- sól dla smaku
Przygotowanie:
Wcześniej obierz i pokrój wszystkie warzywa.
Warzywa pokrojone w plastry układamy w rondlu warstwami: 1 warstwa – marchewka, 2 warstwa – cebula, 3 warstwa – kapusta, 4 warstwa – ogórek, 5 warstwa – pomidory, 6 warstwa – papryka.
Przykryj rondel pokrywką i gotuj warzywa na małym ogniu przez 25-30 minut we własnym soku. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody. Okresowo potrząśnij rondlem.
Następnie zalej zawartość wrzącą wodą, posól, zagotuj i wyłącz ogień.
Zupa jest gotowa. Podawaj z koperkiem, pietruszką i kwaśną śmietaną. Możesz dodać starty czosnek i pieprz. Smacznego!
ZABIELANA Z WARZYWAMI
Składniki:
- 1 litr mleka
- 400 ml wody
- 400 g ziemniaków
- 400 g kalafiora
- 100 g marchewki
- 300 g zielonego groszku
- 20 g masła
- sól dla smaku
Przygotowanie:
Marchewki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia.
Rozdziel kalafiora na różyczki.
Obrane ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
Zagotuj mleko, usuń piankę.
Zagotuj wodę, posól, dodaj ziemniaki i kapustę. Gdy znów się zagotuje, dodaj duszoną marchewkę.
Gotuj na małym ogniu aż kalafior i ziemniaki zmiękną, następnie wlej gorące mleko i zagotuj.
Na koniec dodaj zielony groszek, gotuj przez 15 minut.
Na wierzch talerza połóż kawałek masła. Smacznego!
Istnieje niezliczona ilość przepisów na zupy, więc za każdym razem możesz spróbować nowej wersji.