Dwa wiosenne naturalne karmienia malin aby obficie owocowały w sezonie

Wiosną karmienie malin gwarantuje obfite zbiory soczystych słodkich owoców w nadchodzącym sezonie.

Warunkiem jest nie tylko samo nawożenie, ale także dobranie odpowiedniego czasu i właściwych składników.

Wiosenne naturalne karmienia malin

Maliny na początku sezonu wegetacyjnego bardziej niż kiedykolwiek potrzebują azotu do aktywacji wzrostu i rozwoju, a także innego ważnego składnika – potasu, który nadaje owocom słodki smak i soczystość.

Nawożenie obornikiem kurzym

Optymalny czas na nawożenie azotem to termin od 15 kwietnia do początku maja (zainicjowanie pierwszego nawożenia), aż do pełnego rozwoju liści. Do nawożenia naturalnego malin stosuje się napar z obornika kurzego. To dzięki jego składowi krzewy dosłownie ożywają i aktywują do wzrostu.

Uwaga!

Zbyt skoncentrowany obornik kurzy może spalić korzenie, dlatego ważne jest, aby przestrzegać proporcji naparu.

Rozpuść 1 kg odchodów kurzych w 10 litrach wody i pozostaw na 2-3 dni w ciemnym miejscu pod przykryciem. Napar codziennie otwórz i zamieszaj. Po 3 dniach napar jest gotowy, ale do podlewania wciąż należy go rozcieńczyć w proporcji 1:4, (1 część naparu na 4
części wody). Zużycie: wiadro na 2 metry kwadratowe malin.

Nawożenie popiołem

Drugim ważnym nawozem dla malin jest napar z popiołu (źródło potasu). Oprócz potasu popiół zawiera ogromną liczbę innych pierwiastków śladowych, które również odgrywają ważną rolę w rozwoju malin. Popiół wzbogaca glebę, rozluźnia ją i zmniejsza kwasowość, co jest idealne dla malin. Można użyć popiołu świeżego lub zeszłorocznego pod warunkiem, że nie był narażony na wilgoć lub zalany deszczem.

Napar z popiołu przygotowuje się bardzo prosto: szklankę popiołu wsyp do wiadra z wodą, wymieszaj i od razu podlej krzewy, około 1-1,5 m². Można także po prostu rozrzucić tę samą ilość popiołu na tym samym obszarze i rozluźnić górną warstwę gleby, a następnie podlać samą wodą.

Ważne!

Nie wolno stosować tych nawozów razem lub zaraz jeden po drugim. Aby wyeliminować tworzenie się związków azotu i zasad, które tworzą lotny amoniak, trzeba zachować odstęp co najmniej 10-15 dni.

Źródło: naykapravdu.v.ua, Miniatura wpisu: freepik.com

Zmęczenie, pogorszenie wzroku i przyrost masy, to oznaka niedoboru ważnej witaminy

Twoje sadzonki pomidorów są wyciągnięte i wiotkie? Jak temu zaradzić