Zamówiła to danie w restauracji, ale gdy odkryła co zjadła, szybko pobiegła do toalety.

Wakacje to okres podróży, czasem do egzotycznych dalekich krajów, gdzie przy okazji odbywa się również podróż kulinarną.

Pozwala ona poznać kuchnię danego regionu, można spróbować nowych smaków, czy zaskakujących połączeń składników.

Bywają jednak dania, których nie każdy jest gotów spróbować mając świadomość czym są.

Pewna kobieta umówiła się na lunch ze swoim znajomym w restauracji. Nie miała ochoty przeglądać długiej karty dań, więc zapytała znajomego o danie, które właśnie jadł. Wyglądało apetycznie, a miała ochotę spróbować czegoś nowego. Tym daniem było Shirako.

gourmettraveller.files.wordpress.com

 

Kiedy kelner przyniósł danie, spróbowała i choć początkowo trudno jej było określić smak, było delikatne i przypominało ubitą śmietanę. Niestety zapytała w końcu znajomego co właśnie zjadła? W odpowiedzi usłyszała, że to nasienie ryb.

Bardzo popularne w Japonii. Najbardziej cenione smakowo jest nasienie dorsza, żabnicy, łososia i śledzia. Na Sycylii z nasienia tuńczyka robi się sos do makaronu.

cdn.vox-cdn.com

Ta informacja wystarczyła, by to wykwintne danie nie zagościło w jej żołądku zbyt długo…

Jak można się domyślić zrezygnowała również z drugiego dania, na które czekali, jak tylko zobaczyła co jest na talerzu.

Był to Balut – tradycyjna potrawa azjatycka. To ugotowane jajko, tyle, że w środku znajduje się pisklę. Do potrawy używa się jaj (kurzych lub kaczych), będących kilkanaście dni przed wykluciem, które gotuje się na wywarze z jarzyn.

bootsnall.com

Czy bylibyście skłonni spróbować, któregoś z powyższych rarytasów? A może próbowaliście jakiś dziwnych potraw?

Aby przetestować swoje serce, zanurz ręce w zimnej wodzie na 30 sekund.

Oto czemu hinduscy mnisi i szczupłe kobiety piją na czczo przegotowaną wodę – gorącą, nie zimną