w

Liści kapusty już nie wypełniam pojedynczo, ale TAK zawijam i piekę: Wszyscy znajomi żądają PRZEPISU!

Rolada gołąbkowa z mięsem mielonym to doskonała alternatywa dla klasycznych gołąbków.

Wypróbuj go na przykład dzisiaj na obiad. Taki sposób przygotowania pozwala zaoszczędzić sporo pracy.

Znaleźliśmy doskonały przepis na Facebooku.

Potrzebujemy:

• mała główka kapusty

• 400 g mięsa

• 3 małe cebule

• 200 g ryżu

• Sól

• czerwona papryka w proszku

• pieprz

• 2 łyżki oleju roślinnego

• 2 łyżki soku pomidorowego

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy kapustę.

Wyjmij głąb i włóż do garnka z wrzącą wodą.

Gotuj przez kilka minut, aby zmiękczyć liście.

W misce wymieszaj mięso mielone z posiekaną drobno cebulą.

Dodaj sól, paprykę, pieprz.

Dodaj ugotowany ryż i dobrze wymieszaj.

Rozłóż folię na blacie.

Arkusze układamy na folii tak, aby częściowo zachodziły na siebie.

Rozłóż liście kapusty. Ułóż mieszankę mięsną na liściach.

Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.

Do zwijania używamy folii, dzięki czemu mamy rulon.

Umieść rulon łączeniem do dołu.

Umieść folię na blasze do pieczenia.

Natrzyj olejem.

Ułóż gołąb, skrop olejem i polej sosem pomidorowym.

Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńcz go wodą.

Zawiń w folię i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Piecz, aż mięso będzie gotowe – około 50 minut.

Następnie odwiń, ponownie polej sosem pomidorowym.

Ponownie skrop olejem i pozwól mu się piec bez przykrycia jeszcze przez kilka minut.

Smacznego. To jest pyszne!

Źródło: facebook.com/MilujemeHudbuNahlas, Miniatura wpisu: facebook.com/MilujemeHudbuNahlas/