Dziś pokażemy jak przygotować kiełbaski w cieście, aby polubiły je nawet najbardziej wybredne smyki.
W ostatnich latach niektórzy rezygnują z takiego jedzenia ponieważ kojarzą je z tanimi, wysoko przetworzonymi wyrobami. Ale nie musi tak być.
Jeśli weźmiesz wysokiej jakości parówkę czy kiełbaskę i zrobisz samodzielnie domowe ciasto, będzie smacznie, pożywnie i zdrowo.
Jak przygotować kiełbaski w cieście
Składniki
• 250 ml wody lub mleka
• 6 g suchych drożdży
• 2 łyżeczki cukru
• 400 g mąki
• 50 ml oleju roślinnego
• 0,5 łyżeczki Sól
• 15 kiełbasek
Przygotowanie
W misce wymieszaj ciepłe mleko, suche drożdże i cukier. Zamiast mleka możesz użyć ciepłą wodę. Wymieszaj, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.
Po 15 minutach dodaj sól i olej roślinny do drożdży, wymieszaj.
Teraz możesz stopniowo dodawać przesianą mąkę. Delikatnie zagniataj ciasto aż przestanie kleić się do rąk. Zajmie to około 5-7 minut.
Z miękkiego i elastycznego ciasta zrób kulę i przełóż ją do wysmarowanej tłuszczem miski. Miskę przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
Otrzymane ciasto podziel na 15 kawałków. Uformuj z nich kulki i przykryj folią spożywczą. Teraz musisz ponownie zostawić je w ciepłym miejscu na 15 minut.
Następnie z każdego kawałka należy wykonać długi wałek i owinąć spiralnie kiełbaskę/parówkę.
Teraz ułóż kiełbaski otoczone ciastem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ręcznikiem i odstaw na 15 minut. Następnie posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem.
Piecz 25 minut w 180 stopniach.
Kiełbaski w cieście są pyszne jedzone od razu, ale następnego dnia wciąż pozostaną miękkie i smaczne.
Świetnie sprawdzają się na przyjęciach dla dzieci. oraz jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Świetna przekąska !
Z tego samego ciasta można formować bułeczki i nadziewać je dowolnym farszem. Wyjdą z niego np. pyszne kapuśniaczki, bułeczki z pieczarkami czy szpinakiem.