Wołowina z piekarnika w jednym kawałku. Mięso jest miękkie, delikatne i soczyste! Choć przepis jest prosty, sekretem jest przygotowanie specjalnej marynaty. Takie mięso smakuje każdemu! Koniecznie zanotuj i wypróbuj!
Wołowina z piekarnika
Do przygotowania potrawy potrzebny będzie mostek wołowy bez kości lub antrykot bez kości – 3 kg.
Marynata:
- Cukier brązowy – 3 łyżki.
- Sól – 1,5-2 łyżeczki.
- Rozmaryn – 1 gałązka (świeży lub suszony)
- Czarny pieprz
- Czosnek – 4-5 ząbków
- Musztarda stołowa – 2 łyżki.
- Miód – 2 łyżeczki.
- Oliwa z oliwek – 100 ml.
- piwo – 150 ml.
Przepis krok po kroku na pieczeń wołową
Połącz cukier, sól, mielony czarny pieprz, suszony rozmaryn, starty czosnek, ostrą musztardę i miód. Dolewamy oliwę, jasne filtrowane piwo i dokładnie mieszamy, aż wszystkie suche przyprawy się rozpuszczą.
Bierzemy mięso i nacinamy równe kawałki. Polewamy obficie marynatą i dokładnie rozsmarowujemy pędzlem wszystkie nacięcia.
Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki dokładnie na dobę.
Następnego dnia wyjmujemy, ponownie smarujemy marynatą. Przenosimy mięso na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni.
Pieczemy 3-3,5 godziny, tryb góra-dół. Czas zależy od piekarnika i kawałka mięsa. Po 3 godzinach otwieramy i oceniamy czy warto potrzymać w piekarniku jeszcze pół godziny.
Zapach tego mięsa jest obłędny i rozchodzi się po okolicy!