w

Do wołowiny dodaję ten 1 dodatek. Wychodzi miękka, soczysta i rozpływa się w ustach

Wołowina z piekarnika w jednym kawałku. Mięso jest miękkie, delikatne i soczyste! Choć przepis jest prosty, sekretem jest przygotowanie specjalnej marynaty. Takie mięso smakuje każdemu! Koniecznie zanotuj i wypróbuj!

Wołowina z piekarnika

Do przygotowania potrawy potrzebny będzie mostek wołowy bez kości lub antrykot bez kości – 3 kg.

Marynata:

  • Cukier brązowy – 3 łyżki.
  • Sól – 1,5-2 łyżeczki.
  • Rozmaryn – 1 gałązka (świeży lub suszony)
  • Czarny pieprz
  • Czosnek – 4-5 ząbków
  • Musztarda stołowa – 2 łyżki.
  • Miód – 2 łyżeczki.
  • Oliwa z oliwek – 100 ml.
  • piwo – 150 ml.

Przepis krok po kroku na pieczeń wołową

Połącz cukier, sól, mielony czarny pieprz, suszony rozmaryn, starty czosnek, ostrą musztardę i miód. Dolewamy oliwę, jasne filtrowane piwo i dokładnie mieszamy, aż wszystkie suche przyprawy się rozpuszczą.

Bierzemy mięso i nacinamy równe kawałki. Polewamy obficie marynatą i dokładnie rozsmarowujemy pędzlem wszystkie nacięcia.

Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki dokładnie na dobę.

Następnego dnia wyjmujemy, ponownie smarujemy marynatą. Przenosimy mięso na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni.

Pieczemy 3-3,5 godziny, tryb góra-dół. Czas zależy od piekarnika i kawałka mięsa. Po 3 godzinach otwieramy i oceniamy czy warto potrzymać w piekarniku jeszcze pół godziny.

Zapach tego mięsa jest obłędny i rozchodzi się po okolicy!

Źródło: https://dzen.ru/video/watch/62e30abf839a5748cf7843af