Jak od razu odróżnić prawdziwy miód od fałszywego

Prawdziwy miód jest bardzo dobry dla zdrowia, wiemy to wszyscy.

Jednak tylko ten naturalny. Nie wszyscy handlowcy są uczciwi i używają marketingowych sztuczek byśmy ich sztuczny produkt uznali za prawdziwy miód. Zobaczymy go więc w identycznym kolorze, słoiku, który wygląda jak ze spiżarni babci, odpowiednia etykietą, a nawet płótnem na wieczku.

Jeśli kupujesz miód w sklepie to po prostu przeczytaj etykietę. Na niej producent ma obowiązek napisać czy miód to prawdziwy miód, czy też jest zwykłym syropem wyprodukowanym z kukurydzy i cukru i ewentualnie dodatkiem miodu.

Często jest to miód (tzn jest głównym składnikiem) ale dodano do niego syrop i cukier, czasem wodę.

Jeśli kupujesz miód z innego źródła i chcesz mieć pewność, że to prawdziwy,naturalny miód, a nie produkt miodopodobny można łatwo stwierdzić, czy miód jest naturalny czy sztuczny.

Oto różnice:

Miód naturalny:

• Ma silny aromat.

• Lekko szczypie w gardło.

• Występują naturalne zanieczyszczenia (pyłki, propolis, wosk).

• Posiada miękką konsystencję (strumień opadając ciągnie się jak cienka nitka).

• Zawiera wiele nitek w cienkim strumieniu.

• Nie klei się po wcieraniu między palcami.

Nieprawdziwy miód:

Zapach bardzo słaby lub bez zapachu.

Nie ma pieczenia w gardle.

Jest bardzo klarowny.

Jest bardzo płynny.

Jest dość lepki ze względu na wysoki procent dodanych substancji słodzących i dodatków.

Proste metody rozpoznawania prawdziwego miodu:

Test słoika:

Obróć słoik do góry dnem. Słoik ze sztucznym miodem będzie się przelewał bardzo szybko podczas, gdy gęsty i esencjonalny miód prawdziwy spłynie po ściankach, a następnie będzie się długo lał cienkim strumieniem.

Test zapałki:

Jeśli zanurzymy zapałkę w prawdziwym miodzie, zapali się łatwo, bez problemu.
Zanurzona w miodzie sztucznym nie zapala się łatwo lub wcale z powodu wilgoci.

Test rozpuszczenia w wodzie:

Wymieszaj miód z wodą. Miód naturalny nie rozpuszcza się, opada na dno charakterystycznymi warstwami, nie miesza się z wodą.

Test jodu

Jeśli upuścisz 2-3 krople jodu, roztwór nie zmieni koloru na niebieski.

Test wilgoci

Połóż trochę miodu na kartce papieru. Jeśli wokół miodu pojawi się mokra plama, oznacza, że był rozcieńczany wodą. Do słoika z miodem wrzuć kawałek sucharka. Po 8-10 minutach powinien być wciąż twardy, a nie miękki.

Test octu:

Wymieszaj wodę i miód. Dodaj kilka kropli octu. Jeśli mieszanina zaczyna tworzyć pianę, miód jest rozcieńczany.

Test drutu:

Podgrzej kawałek stalowego drutu. Zanurz w miodzie. Wysokiej jakości produkt przyklei się do metalu i nie spadnie z powrotem do pojemnika.

Test żółtka jaja:

Prawdziwy miód: Po przelaniu do pojemnika z oddzielonym żółtkiem jaja i wymieszaniu mieszanki żółtko wygląda jak ugotowane.
Sztuczny miód: nie ma wpływu na żółtko.

Źródło: Condrell® Food Products/youtube, 365novini.com, Miniatura wpisu: Condrell® Food Products/youtube

3 sfermentowane pokarmy które przywrócą Ci mikroflorę jelitową i uwolnią od wielu chorób

Przepis babci na naleśniki mleczne z wrzącą wodą i tajnym składnikiem: zawsze się udają!