Prawdziwy miód jest bardzo dobry dla zdrowia, wiemy to wszyscy.
Jednak tylko ten naturalny. Nie wszyscy handlowcy są uczciwi i używają marketingowych sztuczek byśmy ich sztuczny produkt uznali za prawdziwy miód. Zobaczymy go więc w identycznym kolorze, słoiku, który wygląda jak ze spiżarni babci, odpowiednia etykietą, a nawet płótnem na wieczku.
Jeśli kupujesz miód w sklepie to po prostu przeczytaj etykietę. Na niej producent ma obowiązek napisać czy miód to prawdziwy miód, czy też jest zwykłym syropem wyprodukowanym z kukurydzy i cukru i ewentualnie dodatkiem miodu.
Często jest to miód (tzn jest głównym składnikiem) ale dodano do niego syrop i cukier, czasem wodę.
Jeśli kupujesz miód z innego źródła i chcesz mieć pewność, że to prawdziwy,naturalny miód, a nie produkt miodopodobny można łatwo stwierdzić, czy miód jest naturalny czy sztuczny.
Oto różnice:
Miód naturalny:
• Ma silny aromat.
• Lekko szczypie w gardło.
• Występują naturalne zanieczyszczenia (pyłki, propolis, wosk).
• Posiada miękką konsystencję (strumień opadając ciągnie się jak cienka nitka).
• Zawiera wiele nitek w cienkim strumieniu.
• Nie klei się po wcieraniu między palcami.
Nieprawdziwy miód:
Zapach bardzo słaby lub bez zapachu.
Nie ma pieczenia w gardle.
Jest bardzo klarowny.
Jest bardzo płynny.
Jest dość lepki ze względu na wysoki procent dodanych substancji słodzących i dodatków.
Proste metody rozpoznawania prawdziwego miodu:
Test słoika:
Obróć słoik do góry dnem. Słoik ze sztucznym miodem będzie się przelewał bardzo szybko podczas, gdy gęsty i esencjonalny miód prawdziwy spłynie po ściankach, a następnie będzie się długo lał cienkim strumieniem.
Test zapałki:
Jeśli zanurzymy zapałkę w prawdziwym miodzie, zapali się łatwo, bez problemu.
Zanurzona w miodzie sztucznym nie zapala się łatwo lub wcale z powodu wilgoci.
Test rozpuszczenia w wodzie:
Wymieszaj miód z wodą. Miód naturalny nie rozpuszcza się, opada na dno charakterystycznymi warstwami, nie miesza się z wodą.
Test jodu
Jeśli upuścisz 2-3 krople jodu, roztwór nie zmieni koloru na niebieski.
Test wilgoci
Połóż trochę miodu na kartce papieru. Jeśli wokół miodu pojawi się mokra plama, oznacza, że był rozcieńczany wodą. Do słoika z miodem wrzuć kawałek sucharka. Po 8-10 minutach powinien być wciąż twardy, a nie miękki.
Test octu:
Wymieszaj wodę i miód. Dodaj kilka kropli octu. Jeśli mieszanina zaczyna tworzyć pianę, miód jest rozcieńczany.
Test drutu:
Podgrzej kawałek stalowego drutu. Zanurz w miodzie. Wysokiej jakości produkt przyklei się do metalu i nie spadnie z powrotem do pojemnika.
Test żółtka jaja:
Prawdziwy miód: Po przelaniu do pojemnika z oddzielonym żółtkiem jaja i wymieszaniu mieszanki żółtko wygląda jak ugotowane.
Sztuczny miód: nie ma wpływu na żółtko.