Jesień to czas, kiedy zwyczajowo zbiera się marchew, buraki, rzodkiewki, rzepę i inne rośliny korzeniowe.
Początkujący ogrodnicy prawdopodobnie będą się zastanawiać, kiedy można zacząć zbierać te plony do długoterminowego przechowywania.
Warunki zbioru roślin okopowych
Ważne jest by zrobić to we właściwym czasie.
Silne nocne przymrozki mogą być szkodliwe dla buraków. Jak tylko temperatura w nocy ustabilizuje się na poziomie 2-4 ° C, zabierz się do pracy.
Przeważnie dzieje się to w drugiej połowie września.
W tym okresie musisz zacząć usuwać marchewki. Gdy termometr przez kilka dni z rzędu wskaże temperaturę 5-6°C, należy usuwać marchew z ziemi.
Rzodkiewki należy wykopać do początku października. W tym samych czasie wskazane jest również zbieranie rzepy.
Rzodkiewka może pozostać w ogrodzie do połowy października. Jeśli chodzi o chrzan, ta kultura przetrwa do początku listopada.
Wskazówki dotyczące zbierania korzeni
Aby zachować warzywa przez długi czas, ważne jest przestrzeganie kilku niuansów. Wykop korzenie w pogodny dzień. Po drugie, powinieneś zrobić to jak najostrożniej aby nie uszkodzić upraw.
Po trzecie, nie musisz myj korzeni. Lepiej wytrzeć nagromadzony na nich brud suchą szmatką. Po czwarte, ważne jest, aby natychmiast odciąć części naziemne. Po piąte, pożądane jest pozostawienie owoców na kilka dni pod dachem, aby ich skórka była grubsza.
Doświadczeni ogrodnicy nie radzą wysyłać korzeni do piwnicy natychmiast po wyrwaniu z ziemi. Ostre wahania temperatury zaszkodzą roślinom. Dlatego najpierw schłodź plon w chłodnym, ciemnym miejscu, gdzie temperatura jest nieco wyższa, a dopiero potem przenieś do piwnicy.