Placki z kapusty gotowe!

Szybki, pyszny przepis na placki z kapusty

Nie ma chyba nikogo, kto nie lubiłby placków ziemniaczanych. Przyda się jednak czasem odmiana. Mamy dla was przepis na placki, których głównym składnikiem nie będą ziemniaki, tylko… kapusta. Placki z kapusty są pyszną alternatywą dla ziemniaczanych. Są pyszne i tanie. Zobacz, jak krok po kroku zrobić placki z kapusty.

Potrawy, których głównym składnikiem jest kapusta, są związane z kuchnią krajów bałtyckich, skandynawskich czy środkowoeuropejskich. Szczególnie w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej lub polskiej, kapusta jest często wykorzystywana w różnych formach.

Zamiast ziemniaków używa się kapusty jako głównego składnika. Kapusta biała jest świetną alternatywą dla ziemniaków w tego rodzaju daniach. Ze względu na swój łagodny smak i delikatną konsystencję.

Tak przygotowana kapusta od czasu do czasu może zastąpić danie mięsne. Bardzo smacznie, zdrowo, szybko i oryginalnie! Te placki świetnie smakują nawet bez sosu. Spróbuj koniecznie, jeśli jeszcze nie przygotowywałeś tego dania!

Przepis na placki z kapusty

Składniki:

  • 500 g kapusty
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki (60 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • przyprawy do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • opcjonalnie: śmietana lub jogurt + koperek i czosnek do sosu.

Przygotowanie krok po kroku

1. Pokrój kapustę. Włóż do rondla, zalej 4 szklankami wody i gotuj przez 10 minut.

2. Następnie odcedź na durszlaku. Odciśnij i lekko przestudź kapustę.

Odcedź kapustę na durszlaku

3. W międzyczasie podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Dodaj do kapusty przełożonej do miski.

4. Dodaj tutaj jajka, sól i przyprawy. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.

Masa na placki z kapusty

5. Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj łyżką dokładnie tak samo jak placki ziemniaczane. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

Smaż placki z kapusty na patelni

Aby przygotować, sos wymieszaj jogurt lub kwaśną śmietanę z koperkiem i czosnkiem i gotowe. Tak smacznie i tak łatwo!

Placki z kapusty gotowe!

Choć placki ziemniaczane są pyszne i nic nie zastąpi tej tradycji, warto czasem spróbować czegoś nowego. Może się okazać, że na stałe wejdzie do naszego domowego menu.

youtube/@sevgininyemektarifleri
Rozmnażanie chryzantemy

Jak rozmnażać chryzantemy? Najlepszy sposób pozyskania sadzonek

jak mrozić pierogi

Jak mrozić pierogi, żeby nie pękały — poznaj niezawodny sposób!