Jedno jajko, szklanka kefiru, 400 g kapusty – tyle potrzeba na najsmaczniejsze danie, które pokocha cała rodzina!
Ach i jeszcze mąka i przyprawy, bo najlepsze dania to takie, które są proste i łatwe do przygotowania.
Składniki na placki z kapusty:
• Kapusta – 400 gram
• Cebula – 1 sztuka
• Kefir – 200 ml
• Jajko – 1 sztuka
• Mąka – 3-5 łyżek
• Proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki.
• Sól, pieprz, zioła do smaku
Przygotowanie placuszków z kapusty:
Drobno posiekaj kapustę, dodaj sól i wymieszaj rękami.
Kapusta powinna stać się miękka i puścić soki.
Zetrzyj cebulę na grubej tarce, dodaj kefir, jajko, drobno posiekane zioła, jeśli lubisz możesz dodac ząbek czosnku, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj, ciasto powinno miec konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzej olej na patelni i smaż placki na średnim ogniu, aż będą złote.
Smacznego! Są obłędne! Z pewnością je pokochacie!