NA TRAWIENIE: Jak uregulowałem pracę jelit specjalnością babci

Otręby są łuską zboża i często są wyrzucane podczas mielenia ziarna i pobierania ziarna.

A to niedobrze, ponieważ są najzdrowszą częścią zbóż.

Oto, jakie są ich zalety:

• Normalizują pracę jelit, korzystnie wpływają na żołądek i są doskonałe na trawienie
• Pomagają zwalczać zaparcia, przyspieszają metabolizm
• Obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi
• Są przydatne w walce z zgagą i kwasem
• Zapewniają dłuższe uczucie sytości, dlatego są przydatne do odchudzania i utrzymania wagi
• Pomagają przy kamieniach żółciowych
• Szczególnie polecane są kobietom w okresie menopauzy, które cierpią na wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi.

Dzięki nim można spowolnić rozwój zwężenia tętnic. Związki z otrębów mogą również zmniejszać ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych.

Liczne badania wykazały, że otręby mają prebiotyczny wpływ na mikroflorę jelitową człowieka.

A oto świetny przepis z otrębów:

Składniki potrzebne do przepisu:

• 1-3 łyżki otrębów
• 1 szklanka jogurtu
• 3 daktyle suszone
• 5 orzechów

Przygotowujemy w następujący sposób:

Wystarczy namoczyć 1-3 łyżki otrębów w filiżance jogurtu, (ewentualnie herbaty, soku lub mleka roślinnego jeśli z jakiegoś powodu nie może to być jogurt) odczekać, aż napęcznieje.

Następnie dodaj obrane pokruszone orzechy i pokrojone na małe kawałki daktyle i mieszaj, aż się połączą.

Daktyle nadadzą posiłkowi wspaniały smak i dodadzą dodatkowej porcji energii! Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego i polifenoli. Badania wykazały, że spożywanie owoców daktyli może poprawić zdrowie jelit i okrężnicy poprzez zwiększenie korzystnego wzrostu bakterii i zahamowanie proliferacji komórek raka okrężnicy.

Regularne spożycie daktyli może pomóc w utrzymaniu zdrowia jelit, a nawet w ograniczeniu rozwoju raka jelita grubego.

Ten pyszny przepis z pewnością Cię nasyci, a jednocześnie zapewni wszystko, czego potrzebuje Twój organizm.

Przygotuj tę specjalność z otrębów z daktylami. Takie śniadanie dawała mi babcia dawno temu z suszonymi śliwkami, a teraz zalecił mi mój fitoterapeuta na problemy z trawieniem, dolegliwościami ze strony jelit i okrężnicy, wzdęcia i zaparcia. Poprawę odczułem już po kilku dniach.

Przeciwwskazania:

Przeciwwskazaniem do regularnego stosowania powyższego przepisu będzie alergia, nietolerancja lub nadwrażliwość, na którykolwiek ze składników. Otręby nie są wskazane dla osób cierpiących na zespół jelita wrażliwego i chroniczne biegunki.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.comMiniatura, svezazdravlje.site wpisu: freepik.com

Jak szybko złagodzić ból i obrzęk kolan – stare i sprawdzone przepisy pomagają zapomnisz o tabletkach

Neurochirurg: „Mózg nie lubi tłuszczu, tytoniu i alkoholu, ale lubi TO