Chleb kefirowy – będzie gotowy za dokładnie 1 godzinę. Żadnych drożdży ani zakwasu

Bardzo łatwo opanować pieczenie chleba w domu, choć jeśli nigdy tego nie robiłeś możesz podchodzić do sprawy sceptycznie.

Chleb domowy zawsze będzie i zdrowszy i smaczniejszy od tego kupionego. I ma jeszcze jedną zaleę. Możesz wybrać takie dodatki, które podniosa walory zdrowotne i smakowe, jak lubisz. Twój chleb bedzie niepowtarzalny.

Jeśli dotąd uważałeś, że do pieczenia chleba potrzebne jest specjalne urzadzenie to dobrą wiadomością jest: nie, nie potrzebne. Co więcej, nasi przodkowie nie mieli takiego cudu technologii, ani też zapakowanych drożdży.

Jak zatem wypiec chleb bez drożdży i maszyny do chleba?

Być może słyszałeś, że ciemny chleb jest o wiele zdrowszy niż biały?

Domowy chleb żytni zawiera tylko 117 kcal na 100 g. Takie pieczywo mogą jeść bezpiecznie nawet ci, którzy są na ścisłej diecie.

Chleb jaki Ci dzis proponujemy poprawia perystaltykę jelit, oczyszcza naczynia krwionośne, polecany jest w przypadku cukrzycy i skuteczny w leczeniu i zapobieganiu otyłości.

Możesz także przygotować go na różne sposoby, ale dzielimy się najszybszym i najprostszym:

Przepis na chleb żytni na kefirze

Jego zaletą jest delikatny smak i szybkość przygotowania. Będziesz go potrzebował od początku do końca zaledwie 60 minut. W przepisie użyliśmy nasion lnu, ale możesz zastąpic je dynią lub dowolnymi innymi nasionami.

Będziesz go potrzebował:

200 ml jogurtu lub kefiru
220 g mąki żytniej
40 g otrębów
2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej oliwy)
1,5 łyżeczki nasion kolendry
1,5 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki sody
nasiona
olej roślinny do smarowania formy

1. Dodaj do jogurtu/kefiru sodę i sok z cytryny. Dodaj sól, cukier i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą.

2. Następnie wlej oliwę z oliwek i dodaj otręby (w tym przepisie – płatki owsiane, ale można bezpiecznie wziąć inne) i nasiona lnu.

3. Wymieszaj

4. Przesiej mąkę i przystąp do wyrabiania ciasta rękami. Powinno być lepkie, ale nie twarde.

5. Wyłóż ciasto na wyłożoną pergaminem formę.

6. Piecz przez 40–60 minut w 180 stopniach.

Dużym plusem tego przepisu jest to, że nie ma w nim zakwasu. Przepisy na zakwasie wymagają więcej ilość czasu, ale chleb wychodzi bardziej puszysty.

Chleb żytni na jogurcie ma szary kolor, nie jest tak wyrośniety, ale bez drożdży jest zdrowszy, nie ma po nim zgagi, poprawia się skład krwi i ogólne samopoczucie.

Smacznego i na zdrowie!

Źródło i Fotografie: otozh.com

Znany neurochirurg: 10 codziennych nawyków, które zapewniają nam zdrowie.

Kto spróbuje, prosi o przepis. Ten deser z kuchni tatarskiej znika w momencie