Które wybrać – całkowicie czerwone czy lekko żółte? Które jabłka będą najsmaczniejsze, soczyste, słodkie i chrupiące? Podpowiadamy jak ocenić smak jabłka po jego wyglądzie.
Różnice w smaku i teksturze między różnymi jabłkami są głównie spowodowane odmianą. Odmiany jabłek mogą mieć różne cechy smakowe, jak również różne stopnie chrupkości i soczystości. Nie znamy jednak smaku każdej odmiany, a w sklepie nie możemy ich również spróbować. Oto kilka wskazówek jak ułatwić sobie wybór jabłka dostosowanego do naszych preferencji smakowych.
Aby zrozumieć, jakie cechy smakowe ma jabłko, oceń je pod kątem kilku czynników.
Kolor jabłka
Być może zauważyłeś, że całkowicie czerwone jabłko często nie jest tak słodkie i soczyste, jak byśmy oczekiwali.
Jabłka z jedną żółtą stroną są na ogół smaczniejsze, słodsze, lekko kwaskowe i bardziej soczyste. Nierówny kolor jest całkowicie normalny w przypadku jabłek dobrej jakości.
Paski na jabłkach
Dlaczego niektóre odmiany jabłek są „pasiaste”, a inne gładkie, bez pasków?
Chlorofil pod wpływem słońca stopniowo rozpada się i blednie. To prowadzi do zmiany koloru i na jabłku pojawiają się paski. Te owoce, które mają czerwone i żółte paski, mają smak ogólnie uznawany za przyjemniejszy. Są bardzo soczyste i aromatyczne.
Ogonek
Można go wykorzystać do określenia świeżości jabłka. Jasnozielona łodyżka oznacza, że jabłko zostało zerwane stosunkowo niedawno. Nadal jest świeże, soczyste, chrupiące.
Powierzchnia jabłka
Zaleca się wybierać jabłka gładkie, bez guzków i przyciemnień na skórce.
Wgłębienie od spodu jabłka
Odwróć jabłko i oceń wgłębienie. Owoc z lekko wciętym wylotem gniazda nasiennego to jabłko „męskie”. Jego miąższ jest mniej chrupiący i mniej soczysty. Głęboko umieszczony wylot gniazda to jabłko „żeńskie”. Wyróżnia się dużą ilością słodkiego soku i jest twardsze. Te cechy nie mają oczywiście nic wspólnego z płcią. Są jedynie tak nazywane umownie przez tradycyjnych sadowników.
Zapach
Musisz także wybierać jabłka nie tylko oczami, ale także nosem. Jeśli owoc wydziela zbyt jasny, wręcz natrętny, owocowy aromat, najprawdopodobniej wkrótce się zepsuje. Nie jest już tak soczyste i chrupiące jak świeżo zerwane jabłko, które ma subtelny, delikatny zapach.
Ciężar
Nie bez znaczenia jest tez ciężar. Jeśli zastanawiasz się nad wyborem bardziej soczystego jabłka wybierz dwa podobnej wielkości i sprawdź, które wydaje się cięższe. Soczyste jabłko będzie cięższe.
Wszystkie te zasady są szczególnie ważne przy wyborze importowanych owoców. Postępuj zgodnie z tymi prostymi wskazówkami i wybierz najsmaczniejsze jabłka w sklepie
Najłatwiej jest nam ocenić świeżość i kruchość i soczystość. Odbiór smaku jest kwestią indywidualną. To, co jest smaczne dla jednej osoby, może być mniej atrakcyjne dla innej.