Nie ma jak świeży chleb, a to co kupujemy w piekarniach coraz słabiej go przypomina.
Nie mamy pojęcia co jest w składzie kupowanego pieczywa. Czy nie lepiej więc upiec własny. To nie takie trudne jak mogłoby sięe wydawać, a rodzajów i sposobów, a tym samym smaków jest bez liku. Naprawdę jest w czym wybierać.
Ten przepis jest naprawdę prosty.
Nie potrzebujesz niczego specjalnego. Jest fantastyczny, a jego smak pokochasz ty i twoja rodzina.
Potrzebujesz:
• 10 g świeżych drożdży
• 250 ml ciepłej wody
• 10 g cukru
• 7 g soli
• 320 g mąki chlebowej
Przygotowanie:
Drożdże rozgnieść w misce, zalać ciepłą wodą i wsypać cukier.
Dodać sól, posypać mąką i zrobić ciasto.
Odstawić na 1 godzinę.
Po godzinie ciasto dzielimy na 4 części
Z każdego kawałka formujemy kulkę, potem rozpłaszczamy ją i zwijamy w rulon.
Na blasze pokrytej papierem do pieczenia ułóż 2 bochenki, przykryj bawełnianą szmatką i odstaw na 20 minut.
Natnij bochenki na wierzchu jednym cięciem.
Posmaruj pedzelkiem zanurzonym w wodzie i posyp przesianą mąką.
Piecz w temperaturze 200 ° C przez około 40-45 minut.
Życzymy smacznego, jest puszysty, jest pyszny!