W Polsce nieco mniej popularne niż u naszych południowych sąsiadów. Ale kto nie jadł pysznych i lekkich drożdżowych kluchów na parze?
Chyba każdy. Zależnie od regionu znamy je pod innymi nazwami i kojarzymy z innym podaniem. Na ogół to okrągłe kule w kształcie bułeczek, gotowane na parze znane pod nazwą pyzy, knedle, parowe, pampuchy, buchty, parowańce i to pewnie nie wszystkie nazwy. U Czechów to knedlik, a u Niemców i Austriaków Germknödel.
Czesi jedzą je najczęściej z sosem wołowym, w Austrii i Bawarii nadziewane powidłami śliwkowymi, a z góry posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem.
W Polsce jadane zarówno na słodko (z powidłami, polewane słodkimi sosami) i wersji wytrawnej (z sos pieczarkowym, gulaszem wołowym czy sosem z kaczki).
Nasze kluchy różnią się kształtem od czeskich, które robi się dłuższe, a do podania kroi na plastry.
Problem w tym, że nie są wcale tak proste w przygotowaniu, do gotowania na parze trzeba mieć specjalny garnek. Ale ten przepis znacznie to ułatwia i dzięki temu można cieszyć się częściej ich smakiem.
Mamy dla was przepis na knedliki w wersji czeskiej:
Przepis na knedliki
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu do ciasta. Mleko (ok 50 ml) lekko podgrzej, dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajka i zaczyn. Stopniowo dodajemy resztę mleka.
Mieszamy i wyrabiamy ciasto nie dłużej niż 5 minut. Przykrywamy folia lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do godziny.
Ciasto powinno ładnie wyrosnąć.
Wykładamy ciasto na blat wysypany mąką.
Dzielimy je na 3-4 części.
Formujemy długie wałki.
Odstawiamy na 20 minut.
Zagotowujemy w garnku wodę z odrobiną soli.
Wkładamy knedle do gotującej się wody.
Przykrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień na najmniejszy. Gotujemy je około 10 minut na każdej ze stron.
W tym czasie przygotujemy kolejny knedlik.
Po 20 minutach wyjmujemy knedlik z wody. Kroimy na plasterki.
Większe knedliki można gotować w naczyniu podłużnym do zapiekania, postawionym na dwóch palnikach z podobnym płomieniem.
Prawda, że proste? A ty pod jaką nazwą znasz drożdżowe knedle?