Spróbowałam i już nie gotuję knedlików na parze! Zrobione w TEN sposób są doskonałe

W Polsce nieco mniej popularne niż u naszych południowych sąsiadów. Ale kto nie jadł pysznych i lekkich drożdżowych kluchów na parze?

Chyba każdy. Zależnie od regionu znamy je pod innymi nazwami i kojarzymy z innym podaniem. Na ogół to okrągłe kule w kształcie bułeczek, gotowane na parze znane pod nazwą pyzy, knedle, parowe, pampuchy, buchty, parowańce i to pewnie nie wszystkie nazwy. U Czechów to knedlik, a u Niemców i Austriaków Germknödel.

Czesi jedzą je najczęściej z sosem wołowym, w Austrii i Bawarii nadziewane powidłami śliwkowymi, a z góry posypane zmielonym makiem z cukrem pudrem i polane roztopionym masłem.

W Polsce jadane zarówno na słodko (z powidłami, polewane słodkimi sosami) i wersji wytrawnej (z sos pieczarkowym, gulaszem wołowym czy sosem z kaczki).

Nasze kluchy różnią się kształtem od czeskich, które robi się dłuższe, a do podania kroi na plastry.

Problem w tym, że nie są wcale tak proste w przygotowaniu, do gotowania na parze trzeba mieć specjalny garnek. Ale ten przepis znacznie to ułatwia i dzięki temu można cieszyć się częściej ich smakiem.

Mamy dla was przepis na knedliki w wersji czeskiej:

Przepis na knedliki

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu do ciasta. Mleko (ok 50 ml) lekko podgrzej, dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajka i zaczyn. Stopniowo dodajemy resztę mleka.

Mieszamy i wyrabiamy ciasto nie dłużej niż 5 minut. Przykrywamy folia lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do godziny.

Ciasto powinno ładnie wyrosnąć.

Wykładamy ciasto na blat wysypany mąką.

Dzielimy je na 3-4 części.

Formujemy długie wałki.

Odstawiamy na 20 minut.

Zagotowujemy w garnku wodę z odrobiną soli.

Wkładamy knedle do gotującej się wody.

Przykrywamy pokrywkę i zmniejszamy ogień na najmniejszy. Gotujemy je około 10 minut na każdej ze stron.

W tym czasie przygotujemy kolejny knedlik.

Po 20 minutach wyjmujemy knedlik z wody. Kroimy na plasterki.

Większe knedliki można gotować w naczyniu podłużnym do zapiekania, postawionym na dwóch palnikach z podobnym płomieniem.

Prawda, że proste? A ty pod jaką nazwą znasz drożdżowe knedle?

Źródło: youtube/warlocorn, Miniatura wpisu: youtube/warlocorn/smakdnia.pl

Niesamowicie łatwy domowy chleb: jest tak dobry, że nie będziesz chcieć jeść innego

Gdy poznasz ten trik, nie będziesz już robić naleśników w inny sposób