Potrzebujesz tylko 10 minut, a te pyszne chlebki znalazły się na Twoim stole.
Smakują naprawdę wybornie!
Potrzebujesz:
• 480 g mąki pszennej (4 szklanki)
• 220 g jogurtu (1 szklanka)
• 200 ml wody (1 szklanka)
• 10 g proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka soli
• masło
• drobno posiekana pietruszka
Przygotowanie:
Do miski wlej jogurt i wymieszaj go z wodą i solą za pomocą trzepaczki.
Mieszaj, aż jogurt i sól się rozpuszczą.
Następnie dodajemy całą mąkę i proszek do pieczenia.
Wyrabiamy zwarte ciasto.
Aby ciasto się nie sklejało, nacieramy je łyżeczką oleju roślinnego.
Następnie ciasto przekładamy na posypany mąką blat, dzielimy na dwie części.
Każdą podzielimy na 5 części.
Przykrywamy folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło.
Formujemy placki na talerzu o średnicy 10 – 12 cm.
Ponownie przykryj naleśniki, aby ciasto nie wyschło.
Smażymy je wszystkie na suchej, rozgrzanej patelni.
Gotowe naleśniki polać roztopionym masłem.
Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
PYCHOTA!
Instrukcja na filmie: