Jeśli lubisz naleśniki i jednocześnie należysz do fanów ziemniaków to wiedz, że te dwie pyszności można połączyć i stworzyć jeszcze większy przysmak.
Słyszałaś o naleśnikach z ziemniaków? Jeśli nie to najwyższa pora, by wypróbować, bo ten pomysł rozprzestrzenia się w internecie i w polskich domach lotem błyskawicy!
Poniżej podpowiadamy jak je przygotować.
Składniki:
-
1/2 kg ziemniaków
-
15 dag mąki
-
3-4 jajka
-
1 szklanka mleka
-
odrobina gałki muszkatołowej
-
sól
-
pieprz
-
olej
Sposób przygotowania:
- ugotuj ziemniaki w skórkach i wystudź
- obierz i zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę
- dodaj do nich mleko, mąkę, jajka, sól, pieprz i gałkę
- dokładnie wymieszaj
- na patelni rozgrzej olej i smaż naleśniki
- podawaj z sosem pomidorowym, surówką lub duszonymi grzybami