Jeśli lubisz naleśniki i jednocześnie należysz do fanów ziemniaków to wiedz, że te dwie pyszności można połączyć i stworzyć jeszcze większy przysmak.
Słyszałaś o naleśnikach z ziemniaków? Jeśli nie to najwyższa pora, by wypróbować, bo ten pomysł rozprzestrzenia się w internecie i w polskich domach lotem błyskawicy!
Poniżej podpowiadamy jak je przygotować.
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
15 dag mąki
3-4 jajka
1 szklanka mleka
odrobina gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
- ugotuj ziemniaki w skórkach i wystudź
- obierz i zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę
- dodaj do nich mleko, mąkę, jajka, sól, pieprz i gałkę
- dokładnie wymieszaj
- na patelni rozgrzej olej i smaż naleśniki
- podawaj z sosem pomidorowym, surówką lub duszonymi grzybami