Moja babcia wie, jak zrobić doskonałe naleśniki.
Każdy jej naleśnik jest jak dzieło sztuki. Są tak pyszne z domowej roboty powidłem, a jeśli skosztujesz ich z miodem…
Kiedy mam zamiar zrobić naleśniki, zawsze korzystam z przepisu mojej babci. Nigdy nie jadłam lepszych. Naleśniki są łatwe w przygotowaniu i bardzo mocne. Idealne do każdego nadzienia, zwłaszcza do mleka skondensowanego lub dżemu. Można też z nich zrobić koperty z twardym serem, ziołami i grzybami. Ser się rozpuści, ale nie wycieknie!
Składniki:
4 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka cukru
2 szkl mąki
2 szkl mleka
4 jajka
1 szkl skrobia
1 szkl wrzątek
wanilia
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Podstawą tych mocnych naleśników są roztrzepane jajka. Trzeba je ubić z cukrem, dodać trochę wanilii i trochę soli. Teraz możesz dodać mleko, olej i kontynuować ubijanie.
2. Magicznym składnikiem, który gwarantuje nam gładkie naleśniki jest skrobia. Należy dodać wrzącą wodą, a następnie dokładnie wymieszać.
3. Dodać mąkę na końcu po trochu, aby w naszych doskonałych naleśnikach nie było grudek.
4. Teraz rozgrzej patelnię posmarowaną olejem i zacznij smażyć.
Gotowe naleśniki można wypełnić ulubionym nadzieniem. Moim ulubionym jest to: zetrzeć twardy ser, posiekać drobno ugotowane grzyby i dodać trochę koperku.
Są lepsze niż pizza!
Każda gospodyni domowa zdecydowanie ma swój własny, w 100% niezawodny sposób przyrządzania naleśników.
Może podzielisz się swoim ulubionym? Wolisz na słodko czy wytrawne?