To bardzo rozczarowujące, gdy czekasz na zbiory pomidorów, a te wciąż zachowują nieprzyjemny zielony lub żółty wierzchołek na owocu, który uparcie odmawia dojrzewania.
Czy można temu zapobiec?
Czym są zielone części na owocach pomidorów?
Zielonkawy lub żółtawy obszar wokół szypułki jest inny w dotyku w porównaniu z resztą dojrzałych części owocu, nazywamy go piętką. Pojawia się, gdy niedojrzały wierzchołek pomidora pozostaje zielony i twardnieje. Rozważmy ten proces bardziej szczegółowo.
Gdy pomidor zaczyna dojrzewać, chlorofil, który nadaje niedojrzałym pomidorom ich zielony kolor, zaczyna się rozkładać i jest zastępowany likopenem. Likopen to pigment, który nadaje pomidorom i innym czerwonym lub różowym owocom ich kolor, gdy dojrzeją.
Tworzenie likopenu przebiega najlepiej w temperaturze 18-23 stopni. Jeśli temperatura utrzymuje się powyżej 30 stopni, to produkcja likopenu słabnie.
Wprawdzie pomidory generalnie są ciepłolubne i dobrze sobie radzą w czasie upałów, ale ciągła długotrwała ekspozycja na ciepło wpływa na fragmenty ich owoców. Wzrost wilgotności może również powodować utrzymywanie się wysokiej temperatury w owocach i wokół nich.
Ciepło wpływa również na chlorofil. Zbyt dużo ciepła albo zapobiega całkowitemu rozkładowi chlorofilu, albo powoduje, że rozkłada się on zbyt wolno.
Pomidory podczas dojrzewania wystawione na długotrwałe działanie słońca i chlorofilu zatrzymującego ciepło, pozostawiają nieprzebarwioną górna część.
Dolne części pomidora chronione przez liście i wierzch owocu łatwiej nabierają czerwonego koloru. Dlatego najbardziej dotknięte są obszary znajdujące się wokół szypułki.
Jednak zbyt niska temperatura, poniżej 16 stopni, także może być przyczyną tego zjawiska.
Dlaczego pomidory mają żółty kolor w górnej części?
Żółty kolor wokół szypułek to w zasadzie ten sam problem.
Dzieje się tak również z powodu wstrzymania produkcji likopenu, ale badania wykazały, że alkaliczna gleba z niskim poziomem potasu może również powodować żółte górne części na pomidorach.
Istnieje pewna hipoteza, zgodnie z którą, zbyt duża ilość beta-karotenu może również brać udział w pojawieniu się żółtych części.
Karoten to pigment, który nadaje roślinom pomarańczowy odcień. Wystawienie pomidorów na zbyt dużo światła słonecznego powoduje, że karoten w owocach staje się bardziej widoczny. W połączeniu ze spadkiem produkcji likopenu powoduje to, że wierzchołki pomidorów pozostają żółte.
Żółto-zielona piętka może być również wynikiem cech odmianowych uprawianych pomidorów. Niektóre są bardziej podatne na zielone lub żółte części, podczas gdy inne są bardziej odporne.
Czy można jeść pomidory z zielonymi lub żółtymi fragmentami owocu?
Jeśli kiedykolwiek, przypadkowo lub z ciekawości, jadłeś niedojrzałego pomidora, to wiesz, że zwykle jest kwaśny i twardy. Takie są smak i konsystencja częściowo zółto-zielonego pomidora.
Na szczęście reszta owoców pozostaje nienaruszona i będzie całkowicie bezpieczna i smaczna. Po prostu odetnij i wyrzuć zielone lub żółte wierzchołki, a pozostałe części pomidora będą wyglądały i smakowały tak, jakby problem nigdy się nie pojawił.
Zapobieganie zielonym i żółtym szczytom na pomidorach
Mniej tnij
Istnieje wiele kontrowersji wokół przycinania pomidorów. Oczywiście przycinanie pomidorów jest niezbędne: zwiększa wentylację i kieruje siłę rośliny na dojrzewanie owoców i pomaga zapobiegać chorobom grzybowym.
Jednak nadmierne przycinanie może również powodować problemy. Zbyt gwałtowne i radykalne zmniejszenie ilości liści wokół pomidorów zmniejsza naturalną ochronę, jaką zapewniają.
Zapewnij cień
Pomidory uwielbiają rosnąć na słońcu, ale bezpośrednie intensywne światło słoneczne jest jedną z głównych przyczyn zielonych lub żółtych części na owocach.
Lekkie zacienienie krzaków pomidorów, to jeden z najlepszych sposobów ochrony pomidorów przed zbyt dużą ilością słońca, jednocześnie zapewniając im wystarczającą ilość światła, aby mogły rosnąć.
Robiąc to dobrze, maksymalizujesz fotosyntezę, jednocześnie redukując nadmiar ciepła. Poprawi to ogólny stan zdrowia pomidorów, ponieważ nie stracą zbyt dużo wody, co pozwoli roślinie włożyć całą energię w produkcję większych, bardziej czerwonych, owoców.
Jednym z prostych sposobów na zacienienie jest po prostu sadzenie pomidorów w miejscach w ogrodzie, w których w ciągu dnia pada naturalny półcień.
Można posadzić je przy wschodniej ścianie lub ogrodzeniu, aby miały pełne poranne słońce, ale pozostały chronione przed popołudniowymi promieniami.
Z racji tego, że w naszych warunkach nigdy nie wiemy jakie będzie lato, dobrym sposobem zacienienia pomidorów podczas łagodnych fal upałów w klimacie umiarkowanym, jest użycie tkaniny zacieniającej na podporach.
To uniwersalne rozwiązanie zawsze się sprawdza. W zależności od rodzaju i gęstości tkaniny można stworzyć mniej lub bardziej zacienione miejsce, zgodnie z wymaganiami rośliny.
Wybierz odpowiednią odmianę
Niektóre odmiany pomidorów są bardziej podatne na zielone szczyty niż inne. Pomidory odmianowe są zwykle bardziej podatne na ten problem niż hybrydy. Niektórzy ogrodnicy zauważyli, że ciemnofioletowe lub czarne odmiany częściej zachowują zielone szczyty niż odmiany czerwone, żółte lub pomarańczowe.
Zwróć uwagę przy zakupie nasion lub sadzonek, na odmiany bardziej odporne na ten problem, jeśli zdarzył ci się w przeszłości.
Oprysk
W okresie powstawania owoców warto nawozić pomidory nawozami o wysokiej zawartości potasu. Zbyt mała zawartość magnezu, a także nadmiar azotu, także mogą przyczyniać się do zaburzenia dojrzewania owoców.
Owoce pomidora mogą doświadczać także innych zaburzeń dojrzewania np. szarobrązowych plam wokół szypułki. Uszkodzenia te są spowodowane niedostatkiem boru, a także wysoką wilgotnością i silnym nasłonecznieniem.
Innym zaburzeniem są także skórzasta, twardniejąca skórka, suche plamy, spękania czy plamy od oparzeń słonecznych. Przyczyną większości są warunki wzrostu poza optymalnymi temperaturami oraz nierównowaga pierwiastków śladowych.
Sprawdź też kwasowość gleby: jeśli gleba jest zbyt alkaliczna, trzeba ją lekko zakwasić.
Wczesne zbiory
Zbieranie pomidorów przed osiągnięciem pełnej dojrzałości może pomóc w zapobieganiu żółtym i zielonym przebarwieniom i zgrubieniom, ponieważ nie będą już wystawiane na bezpośrednie działanie promieni słonecznych w intensywnym upale.
Gdy pomidory są lekko zaczerwienione można je zerwać, bowiem nawet poza krzakiem nadal będą wytwarzać etylen i nabierać koloru. Może to jednak zająć trochę czasu.
Aby przyspieszyć proces wybarwiania, przechowuj zebrane pomidory z dojrzałymi jabłkami lub bananami, ponieważ także uwalniają one etylen wspierają pomidory w dojrzewaniu.
Do takiego przechowywania odpowiednie jest pudełko kartonowe lub papierowa torba. Trzymaj je w temperaturze pokojowej z dala od słońca. Zapewnij dobry przepływ powietrza i niski poziom wilgotności.
Tak czy inaczej żółto-zielone szczyty pomidorów nie są żadną katastrofą. Owoce są jadalne i przydatne kulinarne w niemal każdej postaci, z wyjątkiem tej nieprzebarwionej części.