Lista podstawowych czynności związanych z pielęgnacją winogron obejmuje nawożenie, podwiązywanie winorośli, przycinanie.
Jednak wielu hodowców uwzględnia na tej liście inną procedurę – cięcie liści. Dlaczego to robią?
Nie ma zgody co do usuwania liści z winogron, a zabieg ma zarówno przeciwników, jak i zwolenników. Ci ostatni podają kilka argumentów przemawiających za tym, dlaczego konieczne jest odcięcie liści na winogronach.
Dojrzewanie winogron
Winogrona to roślina kochająca słońce. Bogate zbiory można uzyskać tylko poprzez uprawę winorośli w dobrze oświetlonych miejscach.
Brak światła słonecznego wpływa nie tylko na ilość, ale także na jakość plonu: owoce są kwaśne, rosną małe i mają mniej wybarwiony kolor.
W sezonie na winorośli rośnie duża zielona masa. W efekcie kiście, nawet jeśli winnica znajduje się dobrze nasłonecznionym miejscu, znajdują się w cieniu licznych liści.
W takiej sytuacji, zwłaszcza w lata z nadmierną ilością dni deszczowych i niewielką liczbą dni słonecznych, grona nie mają czasu na zgromadzenie wystarczającej ilości cukrów i nabranie wymaganego dla odmiany koloru, a odmiany późne często w ogóle nie zdążają dojrzeć.
Aby poprawić doświetlenie winogron przez słońce, a tym samym przyczynić się do szybszego dojrzewania plonów, znawcy tematu zalecają odcięcie nadmiaru liści na winorośli.
Ogrodnicy zaczynają wycinać liście na winogronach w różnym czasie, jednak najlepiej to robić pod koniec lipca i w sierpniu. Niektórzy hodowcy zalecają cięcie 20-30 dni przed zbiorami, kiedy grona są już w pełni uformowane.
Poniżej każdego grona winogronowego usuwa się 5-7 blaszek liściowych. Nie należy usuwać wszystkich liści obok grona, szczególnie nad nim i całkowicie go eksponować, żeby słońce nie spaliło owoców.
Możliwe jest poprawienie dojrzewania plonu nie tylko poprzez obcięcie liści, ale także usunięcie wąsów i dzików.
Wentylowanie
Innym powodem jest poprawa wentylacji winorośli. Ze względu na dużą ilość zielonej masy krzew gęstnieje i swobodny dostęp powietrza jest utrudniony.
Nadmierne zagęszczenie jest szczególnie niebezpieczne w latach zimnych deszczowych, kiedy liście nie mają czasu na wysychanie po opadach. W rezultacie wzrasta prawdopodobieństwo zarażenia krzewów przez mączniaka czy szarą zgniliznę, najpoważniejsze choroby winorośli.
Po usunięciu części liści poprawia się wymiana powietrza wewnątrz krzewu winogronowego. Powstało nawet powiedzenie znane chyba każdemu hodowcy: „W dobrej winnicy nie można ukryć się latem”.
Poprawa zapylania winogron
Niektóre odmiany winogron mają żeński typ kwiatów. Dają największe grona, za które są cenione przez hodowców. Jednak takie odmiany nie są w stanie same się zapylać.
Liczne liście winogron zakłócają zapylanie krzewów. Aby poprawić sytuację i nie przeszkadzać w zapylaniu przez wiatr, niektóre liście znajdujące się wokół kiści usuwa się, zanim winogrona zakwitną.
Stymulacja dojrzewania
Jednym z głównych warunków dobrego zimowania winogron jest dojrzałość. Jednym ze sposobów na przyspieszenie procesu dojrzewania jest usunięcie liści. Dzięki tej technice następuje redystrybucja składników odżywczych: teraz nie są one wykorzystywane do karmienia blaszek liściowych.
Aby przyspieszyć dojrzewanie winorośli, ogrodnicy od końca sierpnia zaczynają stopniowo usuwać dolne liście na krzakach, jednocześnie szczypiąc lub łamiąc wierzchołki pędów.
Dwa tygodnie przed przymrozkami pożółkłe liście zostają całkowicie usunięte, jeśli nie zostały samoistne zrzucone.
Zasady usuwania liści winogron
Istnieją pewne zasady usuwania liści winogron. Przestrzegając ich nie zaszkodzisz winnicy.
1. Usuwanie liści na winorośli należy rozpocząć wcześnie rano lub późnym wieczorem, po zachodzie słońca lub w dowolnym momencie, gdy jest pochmurny dzień.
2. Nie ścinaj liści w ciągu dnia, gdy winorośl jest oświetlona jasnym światłem słonecznym. Gwałtowna zmiana oświetlenia (natychmiast po cieniu – jasne słońce) negatywnie wpływa zarówno na grona, pozostałe liście, jak i na samą winorośl i może powodować oparzenia słoneczne.
Aby uniknąć oparzeń, musisz stopniowo przyzwyczajać grona do zwiększonego oświetlenia: usuwaj nadmiar liści nie od razu, ale w ciągu kilku dni.
3. Zabieg wykonuje się za pomocą ostro zaostrzonego sekatora lub nożyczek. Niewskazane jest odrywanie liści rękami.
4. Podczas przycinania liści wystarczy usunąć tylko blaszkę liściową. Jeśli utniesz ją wraz z ogonkiem, możesz uszkodzić uśpiony pączek znajdujący się w kątach liści, z którego w przyszłym roku powinien wyrosnąć owocujący pęd. Z czasem ogonek sam odpadnie.
5. Podczas usuwania liści winogron główną zasadą jest nie przesadzać. Liście wytwarzają składniki odżywcze niezbędne do odżywiania winorośli i dojrzewających plonów.
Wraz z usunięciem dużej ilości zielonej masy zmniejsza się podaż pożywienia. Pogarsza to plony, zmniejsza ich ilość i opóźnia dojrzewanie winorośli. Tak więc przycinanie nadmiernej ilości liści nie przynosi korzyści winnicy, ale wręcz jej szkodzi. Aby temu zapobiec, latem, usuwając liście winogron, zostaw co najmniej 8-13 listków nad kiścią.