Przepis na ten majonez można znaleźć w książkach kucharskich z lat 70. Łyżka naprawdę stoi w tym majonezie.
Jest gęsty, gładki i błyszczący. Nie zawiera żadnych stabilizatorów, barwników ani konserwantów.
Dlatego jest znacznie zdrowszy niż te przemysłowe, kupowane w sklepie.
Nadaje się do każdej sałatki, jako dodatek do kanapek, grillowanych mięs, czy jako baza do dipów.
Przepis na domowy majonez
Składniki:
- olej lub oliwa 250 ml
- jajka 2 szt
- musztarda 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól 1/4 łyżeczki
- sok z połówki cytryny
Wykonanie:
Wyjmij składniki z lodówki wcześniej. Niech ogrzeją się do temperatury pokojowej. Najlepsza temperatura do przygotowania majonezu to około 20 stopni.
Oddziel białka od żółtek. Wyciśnij sok z cytryny i wsyp do niego cukier puder.
Umieść żółtka, musztardę i sól w misce miksera.
Ucieraj na wolnych obrotach.
Stopniowo dodawaj małymi kroplami olej, cały czas ubijając. Gdy masa zacznie gęstnieć, można już wlewać olej cienkim strumieniem.
W międzyczasie dodaj sok z cytryny z rozpuszczonym cukrem pudrem.
Majonez ucieramy do zupełnego zużycia oleju/oliwy i powstania gęstej kremowej konsystencji.
Majonez jest gotowy do spożycia od razu. Można go włożyć do lodówki, ale najpierw umieścić słoik z majonezem w kartonie np. po mleku. Stawiamy w lodówce na drzwiach lub górnych półkach, gdyż nie lubi zbyt niskiej temperatury, najodpowiedniejsza to +2-+4 stopnie.