Nieśmiertelny przepis na majonez z czasów PRL-u. W sklepie takiego nie kupisz

Przepis na ten majonez można znaleźć w książkach kucharskich z lat 70. Łyżka naprawdę stoi w tym majonezie.

Jest gęsty, gładki i błyszczący. Nie zawiera żadnych stabilizatorów, barwników ani konserwantów.

Dlatego jest znacznie zdrowszy niż te przemysłowe, kupowane w sklepie.

Nadaje się do każdej sałatki, jako dodatek do kanapek, grillowanych mięs, czy jako baza do dipów.

Przepis na domowy majonez

Składniki:

  • olej lub oliwa 250 ml
  • jajka 2 szt
  • musztarda 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól 1/4 łyżeczki
  • sok z połówki cytryny

Wykonanie:

Wyjmij składniki z lodówki wcześniej. Niech ogrzeją się do temperatury pokojowej. Najlepsza temperatura do przygotowania majonezu to około 20 stopni.

Oddziel białka od żółtek. Wyciśnij sok z cytryny i wsyp do niego cukier puder.

Umieść żółtka, musztardę i sól w misce miksera.

Ucieraj na wolnych obrotach.

Stopniowo dodawaj małymi kroplami olej, cały czas ubijając. Gdy masa zacznie gęstnieć, można już wlewać olej cienkim strumieniem.

W międzyczasie dodaj sok z cytryny z rozpuszczonym cukrem pudrem.

Majonez ucieramy do zupełnego zużycia oleju/oliwy i powstania gęstej kremowej konsystencji.

Majonez jest gotowy do spożycia od razu. Można go włożyć do lodówki, ale najpierw umieścić słoik z majonezem w kartonie np. po mleku. Stawiamy w lodówce na drzwiach lub górnych półkach, gdyż nie lubi zbyt niskiej temperatury, najodpowiedniejsza to +2-+4 stopnie.

5 nietypowych sposobów wykorzystania cukinii

Przepis babci na naleśniki mleczne z wrzącą wodą i tajnym składnikiem: zawsze się udają!