Placki, leczo, nadziewane „łódki” lub pierścienie to najczęstsze sposoby na wykorzystanie cukinii w kuchni.
Z reguły na tym kończy się fantazja, a samo warzywo, szybko staje się nudne. Co zrobić, gdy zbiory cukinii osiągną niespotykany rozmiar?
Poznaj 5 nietypowych sposobów wykorzystania tego warzywa.
1. Skład i właściwości cukinii
Cukinia ma ogromną ilość przydatnych substancji, dzięki czemu można je wykorzystać jako produkt prozdrowotny w zapobieganiu wielu chorobom. Warzywo jest bogate w potas, magnez, witaminy A, C, B1, B2, PP, E, przeciwutleniacze i inne ważne związki.
Przydaje się w takich przypadłościach jak:
• Choroby układu krążenia
• Zaburzenia widzenia
• Cukrzyca
• Otyłość
• Obrzęk
• Zaburzenia żołądka i jelit
Ponieważ składniki odżywcze są niszczone podczas obróbki cieplnej, surowa cukinia ma szczególną wartość. Można ją dodawać do sałatek, soków, koktajli.
W wyniku regularnego stosowania normalizuje się czynność wątroby i pęcherzyka żółciowego, przywraca pracę jelit, ustępują bóle stawów, wzmacniają się zęby i kości.
Sok i wywar spowalniają procesy starzenia, wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu.
Nasiona cukinii pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi w cukrzycy. W tym celu trzeba je umyć, wysuszyć, mielić na proszek, a następnie połączyć z wodą i miodem do uzyskania konsystencji kremu.
Istnieją również przeciwwskazania do stosowania cukinii:
• Choroby zakaźne jelit
• Skłonność do biegunek
• Choroby nerek, układu moczowego
• Indywidualna nietolerancja
W postaci surowej warzywo nie powinno być spożywane przy zaostrzonym przewlekłym zapaleniu żołądka i wrzodach.
2. Oczyszczanie organizmu
Cukinia jest źródłem błonnika pokarmowego. Wraz z substancjami czynnymi wspomaga oczyszczanie organizmu z toksycznych produktów przemiany materii, poprawia skład mikroflory jelitowej.
Jednocześnie poprawia motorykę przewodu pokarmowego, przywrócona zostaje praca układów enzymatycznych, zwiększa się wchłanianie makro- i mikrozwiązków w ścianie jelita.
Surowe warzywo najlepiej oczyszcza organizm. Sok z cukinii dobrze komponuje się z innymi składnikami, takimi jak dynia, marchew, ogórek czy arbuz.
Efektem będzie usunięcie nadmiaru płynu z tkanek, likwidacja obrzęków i redukcja cellulitu.
Aby przygotować koktajl, należy wziąć około 200 g surowej, startej cukinii i wymieszać w blenderze z pęczkiem pietruszki, selera, szklanką niskotłuszczowego kefiru. Wypijamy natychmiast po przygotowaniu.
3. Chudnij z cukinią
100 g cukinii zawiera tylko 27 kalorii. To sprawia, że warzywo jest niezastąpionym pomocnikiem w odchudzaniu. Włókna roślinne dają uczucie sytości, witaminy i minerały normalizują procesy metaboliczne, a niska kaloryczność jednocześnie zapewnia utratę wagi.
Należy zwrócić uwagę na kilka punktów, aby utrata masy ciała przebiegała prawidłowo:
• Aby uzyskać optymalny efekt, połącz cukinię z innymi warzywami. Dotyczy to zarówno gotowania termicznego, jak i jedzenia na surowo
• Zielone uprawy są najlepsze do utrzymania prawidłowej wagi
• Nie zaleca się usuwania skórki z cukinii, ponieważ zawiera ona większość pożytecznych związków. Pamiętamy jednocześnie by używać małej, nie przerośniętej i zdrewniałej
• Z diety należy usunąć słodycze, tłuste pokarmy, potrawy wędzone i pikantne, napoje alkoholowe
• Można łączyć cukinię z niskokalorycznymi, chudymi rybami lub białym mięsem drobiowym
4. Desery z cukinii
Cukinia to nie tylko składnik dań wytrawnych. Świetnie nadaje się do deserów. Ze względu na swój neutralny smak warzywo jest praktycznie niewyczuwalne w gotowym daniu, ale dzięki specyficznemu składowi nadaje daniu delikatność, puszystość, przy małej liczbie kalorii. Nadaje się do wypieku ciast, muffinek, babeczek czy dżemów i konfitur. Dobrze komponuje się z dowolnymi owocami i jagodami.
5. Cukinia w kosmetyce
Kwas foliowy i acetylosalicylowy, retinol, pierwiastki śladowe, substancje bioaktywne mają silny wpływ na skórę:
• Wzmacnia syntezę kolagenu i elastyny
• Poprawia się cera i koloryt skóry
• Przywraca mikrokrążenie, „siatka” naczyniowa staje się mniej widoczna
• Bledną plamy starcze
• Wzmacnia odporność miejscowej, skóra staje się mniej wrażliwa na niekorzystne czynniki czynniki środowiskowe
Przy regularnym stosowaniu cukinii poprawia się wygląd skóry – drobne zmarszczki wygładzają, pojawia się zdrowy blask i świeżość, przywraca prawidłowe pH i nawilżenie. Efekt będzie szybszy i bardziej zauważalny, jeśli równolegle warzywo będzie spożywane.
Aby przygotować maskę z cukinii (na twarz, szyję, dekolt, dłonie) obrane warzywo należy posiekać na drobnej tarce. Musi być zastosowane natychmiast, aby uniknąć utleniania składników odżywczych. Zaleca się trzymanie maski przez 15-20 minut, a do płukania lepiej użyć ciepłego mleka lub wywaru ziołowego.
Aby osiągnąć maksymalny efekt, powinieneś przestrzegać kilku zasad:
• Nie dodawaj płynów, takich jak mleko czy oleje
• Przebieg odnowy skóry powinien składać się z co najmniej 10 zabiegów
• Maski należy wykonywać co drugi dzień
• Skórę należy najpierw oczyścić z kremów, kosmetyków
• Nie należy nakładać maski, jeśli na skórze znajdują się otwarte, świeże zmiany chorobowe, blizny i szwy
Widzisz więc jak wielofunkcyjna i niezwykła jest ta nasza zwykła cukinia. Mamy nadzieję, że teraz już nie przestraszy Cię obfitymi zbiorami.