5 nietypowych sposobów wykorzystania cukinii

Placki, leczo, nadziewane „łódki” lub pierścienie to najczęstsze sposoby na wykorzystanie cukinii w kuchni.

Z reguły na tym kończy się fantazja, a samo warzywo, szybko staje się nudne. Co zrobić, gdy zbiory cukinii osiągną niespotykany rozmiar?

Poznaj 5 nietypowych sposobów wykorzystania tego warzywa.

1. Skład i właściwości cukinii

Cukinia ma ogromną ilość przydatnych substancji, dzięki czemu można je wykorzystać jako produkt prozdrowotny w zapobieganiu wielu chorobom. Warzywo jest bogate w potas, magnez, witaminy A, C, B1, B2, PP, E, przeciwutleniacze i inne ważne związki.

Przydaje się w takich przypadłościach jak:

• Choroby układu krążenia
• Zaburzenia widzenia
• Cukrzyca
• Otyłość
• Obrzęk
• Zaburzenia żołądka i jelit

Ponieważ składniki odżywcze są niszczone podczas obróbki cieplnej, surowa cukinia ma szczególną wartość. Można ją dodawać do sałatek, soków, koktajli.

W wyniku regularnego stosowania normalizuje się czynność wątroby i pęcherzyka żółciowego, przywraca pracę jelit, ustępują bóle stawów, wzmacniają się zęby i kości.

Sok i wywar spowalniają procesy starzenia, wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu.

Nasiona cukinii pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi w cukrzycy. W tym celu trzeba je umyć, wysuszyć, mielić na proszek, a następnie połączyć z wodą i miodem do uzyskania konsystencji kremu.

Istnieją również przeciwwskazania do stosowania cukinii:

• Choroby zakaźne jelit
• Skłonność do biegunek
• Choroby nerek, układu moczowego
• Indywidualna nietolerancja

W postaci surowej warzywo nie powinno być spożywane przy zaostrzonym przewlekłym zapaleniu żołądka i wrzodach.

2. Oczyszczanie organizmu

Cukinia jest źródłem błonnika pokarmowego. Wraz z substancjami czynnymi wspomaga oczyszczanie organizmu z toksycznych produktów przemiany materii, poprawia skład mikroflory jelitowej.

Jednocześnie poprawia motorykę przewodu pokarmowego, przywrócona zostaje praca układów enzymatycznych, zwiększa się wchłanianie makro- i mikrozwiązków w ścianie jelita.

Surowe warzywo najlepiej oczyszcza organizm. Sok z cukinii dobrze komponuje się z innymi składnikami, takimi jak dynia, marchew, ogórek czy arbuz.

Efektem będzie usunięcie nadmiaru płynu z tkanek, likwidacja obrzęków i redukcja cellulitu.

Aby przygotować koktajl, należy wziąć około 200 g surowej, startej cukinii i wymieszać w blenderze z pęczkiem pietruszki, selera, szklanką niskotłuszczowego kefiru. Wypijamy natychmiast po przygotowaniu.

3. Chudnij z cukinią

100 g cukinii zawiera tylko 27 kalorii. To sprawia, że ​​warzywo jest niezastąpionym pomocnikiem w odchudzaniu. Włókna roślinne dają uczucie sytości, witaminy i minerały normalizują procesy metaboliczne, a niska kaloryczność jednocześnie zapewnia utratę wagi.

Należy zwrócić uwagę na kilka punktów, aby utrata masy ciała przebiegała prawidłowo:

• Aby uzyskać optymalny efekt, połącz cukinię z innymi warzywami. Dotyczy to zarówno gotowania termicznego, jak i jedzenia na surowo
• Zielone uprawy są najlepsze do utrzymania prawidłowej wagi
• Nie zaleca się usuwania skórki z cukinii, ponieważ zawiera ona większość pożytecznych związków. Pamiętamy jednocześnie by używać małej, nie przerośniętej i zdrewniałej
• Z diety należy usunąć słodycze, tłuste pokarmy, potrawy wędzone i pikantne, napoje alkoholowe
• Można łączyć cukinię z niskokalorycznymi, chudymi rybami lub białym mięsem drobiowym

4. Desery z cukinii

Cukinia to nie tylko składnik dań wytrawnych. Świetnie nadaje się do deserów. Ze względu na swój neutralny smak warzywo jest praktycznie niewyczuwalne w gotowym daniu, ale dzięki specyficznemu składowi nadaje daniu delikatność, puszystość, przy małej liczbie kalorii. Nadaje się do wypieku ciast, muffinek, babeczek czy dżemów i konfitur. Dobrze komponuje się z dowolnymi owocami i jagodami.

5. Cukinia w kosmetyce

Kwas foliowy i acetylosalicylowy, retinol, pierwiastki śladowe, substancje bioaktywne mają silny wpływ na skórę:

• Wzmacnia syntezę kolagenu i elastyny
​​• Poprawia się cera i koloryt skóry
• Przywraca mikrokrążenie, „siatka” naczyniowa staje się mniej widoczna
• Bledną plamy starcze
• Wzmacnia odporność miejscowej, skóra staje się mniej wrażliwa na niekorzystne czynniki czynniki środowiskowe

Przy regularnym stosowaniu cukinii poprawia się wygląd skóry – drobne zmarszczki wygładzają, pojawia się zdrowy blask i świeżość, przywraca prawidłowe pH i nawilżenie. Efekt będzie szybszy i bardziej zauważalny, jeśli równolegle warzywo będzie spożywane.

Aby przygotować maskę z cukinii (na twarz, szyję, dekolt, dłonie) obrane warzywo należy posiekać na drobnej tarce. Musi być zastosowane natychmiast, aby uniknąć utleniania składników odżywczych. Zaleca się trzymanie maski przez 15-20 minut, a do płukania lepiej użyć ciepłego mleka lub wywaru ziołowego.

Aby osiągnąć maksymalny efekt, powinieneś przestrzegać kilku zasad:

• Nie dodawaj płynów, takich jak mleko czy oleje
• Przebieg odnowy skóry powinien składać się z co najmniej 10 zabiegów
• Maski należy wykonywać co drugi dzień
• Skórę należy najpierw oczyścić z kremów, kosmetyków
• Nie należy nakładać maski, jeśli na skórze znajdują się otwarte, świeże zmiany chorobowe, blizny i szwy

Widzisz więc jak wielofunkcyjna i niezwykła jest ta nasza zwykła cukinia. Mamy nadzieję, że teraz już nie przestraszy Cię obfitymi zbiorami.

Szmaragdowy napój estragon na letnie upały i zimowe wieczory – przepis

Nieśmiertelny przepis na majonez z czasów PRL-u. W sklepie takiego nie kupisz