Kapusta to jeden z najpowszechniejszych składników wigilijnych potraw. Stosujemy ją jako dodatek do pierogów, pasztecików, krokietów, ale również jako podstawę dań z kapustą. W niektórych regionach przygotowuje się kapustę z grzybami. W innych kapustę z grochem. A w jeszcze innych dopiero bigos na kolejne dni świąt. Kapusta wigilijna Magdy Gessler to kapusta z grochem. Zobacz, jak przyrządzić to danie według przepisu znanej restauratorki.
Kapusta z grochem to wyjątkowe wigilijne danie. Najbardziej rozpowszechnione w rejonach środkowo-wschodniej Polski, ale spotykane także na zachodzie.
W wielu domach nie może jej zabraknąć jako tradycyjnej potrawy świątecznej. Choć pewne różnice w przepisach i składnikach mogą występować w zależności od regionu.
Kapusta z grochem to danie bezmięsne, co odpowiada tradycji wstrzemięźliwości od mięsa podczas Wigilii Bożego Narodzenia. I mimo, że nie ma już oficjalnego postu. Tradycja jest silniejsza i wciąż w większości domów przygotowuje się potrawy według dawnych zwyczajów.
Jeśli chcesz również spróbować tego przysmaku, poniżej przepis na kapustę wigilijną według samej Magdy Gessler. Jest banalnie prosty a smakuje wybornie.
Kapusta wigilijna Magdy Gessler — przepis
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 0,5 kg grochu
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- szczypta majeranku
Sposób przygotowania:
Kapustę włóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę wody. Gotuj kapustę do miękkości na wolnym ogniu.
Groch ugotuj w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki, ale nie rozpadać się.
Następnie połącz kapustę z grochem.
Cebulę pokrój w cienkie piórka.
Podsmaż na smalcu aż stanie się szklista. Dodaj do kapusty.
Przypraw kapustę z grochem majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
Kapusta z grochem najlepiej smakuje na drugi dzień.