Domowe ciasto KinderBueno bez pieczenia! Idealne na sylwestrowy wieczór.

Pieczenie ciast nie należy do najłatwiejszych zajęć. Niektórzy całkiem dobrze sobie z tym radzą ale większość z nas chyba nie ma o tym pojęcia.

Ten placuszek jest genialny, nie wymaga żadnego pieczenia, robimy i jest. Idealny na sylwestrowy wieczór.

Potrzebne będą:

herbatniki kawowe – 20szt.
herbatniki maślane – 50g
Nutella 500g
śmietanka 30% – 600ml
masło – 2 i pół łyżki
miód – 2 łyżki
mleko w proszku – 2 szklanki
mascarpone – 500g
posiekane orzechy włoskie – 100g

A teraz, jak to zrobić? Nic prostszego. Zobaczcie sami.

1. W naczyniu układamy herbatniki kawowe. Wcześniej namaczamy je w mleku. Smarujemy 5 łyżkami Nutelli. Następnie na wierzch układamy następną warstwę, tym razem herbatników maślanych, również zamoczonych w mleku.

2. W rondelku mieszamy 200ml śmietanki, miód, masło i mleko w proszku. Podgrzewamy mieszając, aż wszystkie składniki rozpuszczą się w jednolitą masę. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy orzechy i serek mascarpone.

3. Ubijamy ok. 200ml śmietanki najlepiej za pomocą miksera. Musi być sztywna. Następnie dodajemy do niej 125g sera mascarpone i dokładnie mieszamy. Zawartość rondelka mieszamy z ubitą śmietanką i i wlewamy do naczynia (na herbatniki maślane) tworząc kolejną warstwę. Na wierzch układamy herbatniki maślane.

4. Z kolejną warstwą uważajcie! Trudno jej nie wyjeść z naczynia. Ale do rzeczy. Ubijamy 200ml śmietanki, dodajemy 250g serka mascarpone i 350g Nutelli. Dokładnie mieszamy.

5. Przepyszna masa powinna trafić na wierzch naszego cudeńka. Naczynie wsadzamy do lodówki na ok. 4 godziny.

6. Po tym czasie kroimy nasz przysmak na kawałki i nic już nas nie powstrzyma żeby go zjeść!

Smacznego!!!

Kapusta wigilijna Magdy Gessler. Wyśmienita na świąteczny stół

To ciasto nie wymaga pieczenia, a każda warstwa to niezwykłe doznanie!