Kapusta wigilijna Magdy Gessler. Wyśmienita na świąteczny stół

Kapusta to jeden z najpowszechniejszych składników wigilijnych potraw. Stosujemy ją jako dodatek do pierogów, pasztecików, krokietów, ale również jako podstawę dań z kapustą. W niektórych regionach przygotowuje się kapustę z grzybami. W innych kapustę z grochem. A w jeszcze innych dopiero bigos na kolejne dni świąt. Kapusta wigilijna Magdy Gessler to kapusta z grochem. Zobacz, jak przyrządzić to danie według przepisu znanej restauratorki.

Kapusta z grochem to wyjątkowe wigilijne danie. Najbardziej rozpowszechnione w rejonach środkowo-wschodniej Polski, ale spotykane także na zachodzie.

W wielu domach nie może jej zabraknąć jako tradycyjnej potrawy świątecznej. Choć pewne różnice w przepisach i składnikach mogą występować w zależności od regionu.

Kapusta z grochem to danie bezmięsne, co odpowiada tradycji wstrzemięźliwości od mięsa podczas Wigilii Bożego Narodzenia. I mimo, że nie ma już oficjalnego postu. Tradycja jest silniejsza i wciąż w większości domów przygotowuje się potrawy według dawnych zwyczajów.

kapusta wigilijna Magdy Gessler

Jeśli chcesz również spróbować tego przysmaku, poniżej przepis na kapustę wigilijną według samej Magdy Gessler. Jest banalnie prosty a smakuje wybornie.

Kapusta wigilijna Magdy Gessler — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg grochu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta majeranku

Sposób przygotowania:

Kapustę włóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę wody. Gotuj kapustę do miękkości na wolnym ogniu.

Groch ugotuj w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki, ale nie rozpadać się.

Następnie połącz kapustę z grochem.

Cebulę pokrój w cienkie piórka.

Podsmaż na smalcu aż stanie się szklista. Dodaj do kapusty.

Przypraw kapustę z grochem majerankiem, solą i pieprzem do smaku.

Kapusta z grochem najlepiej smakuje na drugi dzień.

Koniecznie udostępnijcie ten przepis znajomym! Smacznego!

Chcesz poznać sekret pysznych pierogów? Babcia zdradziła mi ten sekret!

Domowe ciasto KinderBueno bez pieczenia! Idealne na sylwestrowy wieczór.