w

Mój koperek wschodzi w 3 dni. Sieję według metody mojej babci

Oczekiwanie na wschody kopru może być niekiedy próbą cierpliwości. Bywa, że mija dwa tygodnie, a zieleniejące listki nadal nie zdobią naszej grządki czy doniczki. Po jakim czasie wschodzi koper i dlaczego czasami, pomimo naszych starań, nie kiełkuje wcale? Poznanie i zastosowanie kilku sprawdzonych metod nie tylko zwiększy szansę na obfite kiełkowanie, ale także skróci ten czas do zaledwie trzech dni.

Wysiew kopru

Pierwszym krokiem do zagwarantowania sobie obfitych zbiorów jest odpowiednie przygotowanie nasion. Moczenie nasion kopru przed siewem to sprawdzona technika, która pozbawia je zawartych w nich substancji chroniących przed kiełkowaniem. Dodatkowo zmiękcza okrywę nasienną i aktywuje procesy metaboliczne niezbędne do wzrostu.

Choć może to wydawać się czasochłonne, efekt w postaci niemalże stuprocentowej gwarancji kiełkowania jest tego wart. Zarówno nasiona kupione w sklepie, jak i te pozyskane własnoręcznie, po takim zabiegu wzejdą bez problemu.

Kluczem do sukcesu jest nie tylko moczenie nasion, ale również wybór odpowiedniego miejsca i sposobu siewu. Koper w doniczce może wyrosnąć równie dorodny, jak ten uprawiany w ogrodzie. Pod warunkiem że zapewnimy mu odpowiednie warunki.

Niezależnie od tego, czy uprawiasz koper na grządce, czy też planujesz wyhodować w doniczce, dzięki tym metodom będziesz mógł się cieszyć własnym, aromatycznym koperkiem.

Oto kilka sprawdzonych wskazówek, jak siać koper, by cieszyć się jego obfitością.

Na początek pozbądź się olejków eterycznych z nasion. Zajmuje trochę czasu, ale gwarantuje 100% zbiorów.

Metody na szybkie kiełkowanie koperku

Metoda nr 1. Moczenie nasion kopru w ciepłej i zimnej wodzie I

Najpierw moczenie w gorącej wodzie. Wkładamy nasiona do szmatki, zawiązujemy supeł i zanurzamy je w gorącej wodzie (o temperaturze 50-60 stopni) na około 2 minuty. Następnie wkładamy je do zimnej wody na 2 dni. W tym czasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Przed sadzeniem suszymy nasiona, aby ułatwić siew.

Metoda nr 2. Moczenie nasion kopru w ciepłej i zimnej wodzie II

Weź szmatkę lub gazę. Zawiąż supeł i zanurz nasiona najpierw we wrzącej wodzie, a następnie w zimnej wodzie. Przytrzymaj przez dwie sekundy w każdej wodzie. Powtórz procedurę 10-15 razy.

Pozostaw nasiona w wilgotnym zawiniątku na dwa dni. Nasiona w tym czasie nie powinny wysychać, dlatego regularnie je nawilżamy. Następnie możesz wysiać nasiona.

Metoda nr 3. Moczenie nasion kopru w alkoholu

Doskonałym sposobem na usunięcie inhibitorów wzrostu, dezynfekcję od różnych chorób bakteryjnych i grzybiczych, a do tego zmiękczenie grubej wierzchniej okrywy nasiennej jest moczenie nasion kopru w alkoholu (do wyboru wódka, bimber, koniak, whisky, tequila, rum). Nasiona szybko pęcznieją, szybko wypuszczają korzenie i szybko wschodzą.

Wkładamy nasiona do szmatki, zanurzamy je w alkoholu (35-45 %) na 30 minut. Płuczemy pod bieżącą wodą o temperaturze pokojowej, aby zmyć resztki alkoholu i olejków eterycznych. Dobrze jest wysuszyć w celu ułatwienia wysiewu.

Jak prawidłowo siać nasiona kopru

W miejscu, w którym wysiewamy nasiona, dodajemy próchnicę i popiół, przekopujemy, rozluźniamy i można od razu lub za kilka dni wysiać koper. Robimy grządki, podlewamy i siejemy nasiona na głębokość 10 mm. Nie siejemy zbyt gęsto, wtedy koperek będzie większy.

Koper będzie gotowy do cięcia po 30-40 dniach (w zależności od odmiany). Naszym zdaniem najprostszą i najszybszą jest metoda moczenia nasion kopru w alkoholu. Naprawdę najskuteczniejszy i najpewniejszy sposób na uzyskanie szybko wspaniałego koperku.