Wschodzenie kopru zajmuje co najmniej dwa tygodnie. A czasami zdarza się, że z jakiegoś nieznanego powodu w ogóle nie wschodzi.
Ale istnieją trzy doskonałe metody, które nie tylko zapewniają kiełkowanie, ale także przyspieszają ten proces do trzech dni.
Za pomocą naszych metod możesz uprawiać koperek nie tylko na grządce warzywnej w ogrodzie, ale także na parapecie i tylko trochę mniejszy niż ten z ogrodu. Każdy będzie pachnący, bez szkodliwych dodatków i o bogatym aromacie.
Na początek pozbądź się olejków eterycznych z nasion. Zajmuje trochę czasu, ale gwarantuje 100% zbiorów. Wszystkie nasiona będą odpowiednie, zarówno kupione jak i własne.
Metody na szybkie kiełkowanie koperku
Metoda nr 1. Z ciepłą i zimną wodą I
Moczenie w gorącej wodzie. Wkładamy nasiona do szmatki, zawiązujemy supeł i zanurzamy je w gorącej wodzie (50-60 stopni) na około 2 minuty. Następnie wkładamy je do zimnej wody na 2 dni dwu-, trzykrotnie ją wymieniając. Przed sadzeniem wysusz nasiona, aby ułatwić siew.
Metoda nr 2. Z ciepłą i zimną wodą II
Weź szmatkę lub gazę. Zawiąż supeł i zanurz nasiona najpierw we wrzącej wodzie, a następnie w zimnej wodzie. Przytrzymaj przez dwie sekundy w każdej wodzie. Powtórz procedurę 10-15 razy.
Pozostaw nasiona w wilgotnym zawiniątku na dwa dni. Nie powinien wysychać, więc jeśli zauważysz, że zaczął wysychać, nawilż go. Następnie możesz posadzić nasiona.
Metoda nr 3. Moczenie w alkoholu
Doskonałym sposobem na usunięcie olejków eterycznych, dezynfekcję od różnych chorób bakteryjnych i grzybiczych, a do tego zmiękczenie grubej wierzchniej okrywy nasiennej jest moczenie w alkoholu (do wyboru wódka, bimber, koniak, whisky, tequila, rum). Nasiona szybko pęcznieją, szybko wypuszczają korzenie i szybko wychodzą.
Wkładamy nasiona do szmatki, zanurzamy je w alkoholu (35-45 %) na 30 minut. Płuczemy pod bieżącą wodą o temperaturze pokojowej, zmywając resztki alkoholu i olejków eterycznych. Można wysuszyć w celu ułatwienia wysiewu.
Jak prawidłowo sadzić nasiona kopru
W miejscu, w którym sadzimy nasiona, dodajemy próchnicę i popiół, wykopujemy, rozluźniamy i można od razu lub za kilka dni posadzić zieleninę. Robimy grządki, podlewamy i sadzimy nasiona na głębokość 10 mm. Nie siej dużo nasion, wtedy koperek będzie większy.
Koper będzie gotowy do cięcia po 30-40 dniach (w zależności od odmiany). Naszym zdaniem najprostsza i najszybsza jest metoda namaczania w alkoholu. Naprawdę najszybszy i najskuteczniejszy sposób na uzyskanie wspaniałego koperku.