Chałwę nie każdy lubi, choć to lepszy zdrowotnie słodycz niż wiele innych nafaszerowanych konserwantami i barwnikami produktów.
Chałwa oczywiscie również może być słabej jakości. Żeby mieć pewność co się je, najlepiej zrobić samemu w domu.
Do tego przepisu potrzebujesz następujących składników:
Składniki:
• 500 g nasion słonecznika
• 320 g mąki
• 25 g kakao
• 200 g cukru
• 125 ml wody
• 160 ml oleju
Przygotowanie:
1. Upraż lekko na patelni ziarna słonecznika, a następnie zmiel w młynku lub blenderze.
2. Na suchej patelni oprószyć mąkę i bardzo delikatnie zrumienić na małym ogniu.
3. Do maki dodaj zmielone ziarna, a następnie wodę, cukier i gotuj na małym ogniu doprowadź do wrzenia.
4. Dodaj kakao, wymieszaj i zdejmij z ognia. Wlej całość do naczynia. Pozostaw w lodówce na 5 godzin.
Ciesz się pysznym smakiem i zajadaj z przyjemnością! Smacznego!