Domowa chałwa – smaczny i zdrowy przepis, bez E, bez konserwantów

Chałwę nie każdy lubi, choć to lepszy zdrowotnie słodycz niż wiele innych nafaszerowanych konserwantami i barwnikami produktów.

Chałwa oczywiscie również może być słabej jakości. Żeby mieć pewność co się je, najlepiej zrobić samemu w domu.

Do tego przepisu potrzebujesz następujących składników:

Składniki:

• 500 g nasion słonecznika
• 320 g mąki
• 25 g kakao

• 200 g cukru
• 125 ml wody
• 160 ml oleju

Przygotowanie:

1. Upraż lekko na patelni ziarna słonecznika, a następnie zmiel w młynku lub blenderze.

2. Na suchej patelni oprószyć mąkę i bardzo delikatnie zrumienić na małym ogniu.

3. Do maki dodaj zmielone ziarna, a następnie wodę, cukier i gotuj na małym ogniu doprowadź do wrzenia.

4. Dodaj kakao, wymieszaj i zdejmij z ognia. Wlej całość do naczynia. Pozostaw w lodówce na 5 godzin.

Ciesz się pysznym smakiem i zajadaj z przyjemnością! Smacznego!

Źródło i miniatura wpisu: kiloretete.ro

Suszone śliwki mogą zapobiegać osteoporozie i poprawiać zdrowie kości!

Aby przetestować swoje serce, zanurz ręce w zimnej wodzie na 30 sekund.