Suszone śliwki mogą zapobiegać osteoporozie i poprawiać zdrowie kości!

Z wiekiem możesz zacząć martwić się osteoporozą, zwłaszcza jeśli jesteś kobietą.

Ale radzenie sobie z tą straszną chorobą może być tak proste, jak zjedzenie większej ilości suszonych śliwek.

Osteoporoza, choroba układu kostnego charakteryzująca się zmniejszeniem masy kostnej, zwykle dotyka kobiety wraz z wiekiem, ponieważ jajniki zatrzymują produkcję niektórych hormonów. W samej Ameryce około 8 milionów kobiet doświadcza osteoporozy w okresie menopauzy.

Badanie opublikowane w Cambridge University Press przez naukowców z Florida State University (FSU) i Oklahoma State University (OSU) wykazało, że jedzenie suszonych śliwek może z czasem pomóc kobietom przeciwdziałać w utracie gęstości kości. To odkrycie może znacznie uprościć zarządzanie chorobą i jej zapobieganiu.

Suszone śliwki pomagają hamować rozpad kości

Naukowcy z FSU i OSU przez rok przebadali dwie grupy kobiet po menopauzie.

Jedna grupa 55 kobiet otrzymywała dziennie równowartość 10 suszonych śliwek, około 100 gramów. Tymczasem drugiej grupie 45 kobiet podano równoważną ilość suszonych jabłek. Ponadto obie grupy otrzymywały 500 miligramów (mg) wapnia i 400 mg witaminy D dziennie.

Pod koniec badania naukowcy odkryli, że grupa, której podano suszone śliwki, miała znacznie wyższą gęstość kości zarówno w przedramieniu, jak i kręgosłupie.

„W trakcie mojej kariery testowałem wiele owoców, w tym figi, daktyle, truskawki i rodzynki, i żaden z nich nie ma takiego wpływu na gęstość kości, jak suszone śliwki”, powiedział Bahram H. Arjmandi z FSU, jeden z autorów badania.

Średnio kobiety tracą około 3 do 5 procent swojej gęstości kości rocznie w ciągu pierwszych pięciu do siedmiu lat menopauzy. Ale mężczyźni również borykają się z pogorszeniem zdrowia kości i gęstości kości, począwszy od około 65 roku życia.

Robienie własnych suszonych śliwek

Teraz, gdy wykazano, że suszone śliwki pomagają zwalczać degradację kości i osteoporozę, możesz się zastanawiać, jak dodać ich więcej do swojej diety.

W sklepach można znaleźć suszone śliwki, ale można je również zrobić samemu, o ile masz dostęp do śliwek. Dobrą rzeczą jest to, że suszenie śliwek jest łatwe.

Składniki

• Śliwki

Wskazówki

• Umyj śliwki, a następnie pokrój je na pół wokół pestki.

• Chwyć każdą połówkę śliwki i delikatnie przekręć, aby oddzielić połówki. Usuń i wyrzuć pestkę.

• Połóż połówki ściętą stroną do dołu na tacy suszarki.

• Jeśli używasz suszarki, wysusz je zgodnie z zaleceniami producenta. W zależności od wielkości śliwek zacznij je sprawdzać w ciągu 4 do 6 godzin, obracając w razie potrzeby tace, aby zapewnić równomierne odwodnienie. Gdy wyglądają na suche, odwróć je, aby całkowicie wyschły.

• Jeśli używasz piekarnika, będziesz potrzebować na to więcej czasu. Rozgrzej piekarnik do 85 stopni, a następnie susz połówki śliwek przez około 8 do 9 godzin.

• Sprawdzaj co 2 godziny, wyjmując i pakując wszystkie, które są całkowicie suche – nie wykazują wilgoci w dotyku, ale nadal są giętkie – pozostawiając resztę do całkowitego wyschnięcia.

Suszone śliwki to prosty, naturalny sposób na poprawę zdrowia kości i powstrzymanie wystąpienia osteoporozy. Dodaj tę smaczną przekąskę z suszonych owoców do swojej diety, aby zachować mocne kości nawet w starszym wieku.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: cambridge.org, sciencedaily.com, naturalhealth365.com, food.newsMiniatur wpisu: freepik.com

5 rzeczy, których nie powinieneś robić zaraz po jedzeniu

Domowa chałwa – smaczny i zdrowy przepis, bez E, bez konserwantów