Wielu pamięta ten owoc z dzieciństwa, z ogródka babci. Dziś jego uprawa nie jest już tak popularna.
A szkoda. Warto wiedzieć, że włączenie do diety agrestu będzie miało ogromny, pozytywny wpływ na Twoje zdrowie.
Agrest jest naprawdę wyjątkowy!
Niezależnie od wybranej odmiany – zielonej, żółtej czy czerwonej, ich właściwości zdrowotne są we wszystkich przypadkach ogromne.
Nasi przodkowie już o tym wiedzieli, więc agrest uprawiano w dużych ilościach w każdym ogrodzie.
Oprócz tego, że są tak zdrowe, są również bardzo łatwe w uprawie. Rosną prawie bez nadzoru.
Korzyści z agrestu
Agrest pozytywnie wpływa na pracę wątroby, serca i nerek, zapobiega chorobom żołądka i rakowi przewodu pokarmowego. Nasze babcie robiły syrop z agrestu, który był niezbędny w leczeniu gorączki, przeziębienia, stanów zapalnych i chorób wywołanych wirusami.
Wykazano, że agrest wspiera termoregulację organizmu, zmniejszając w ten sposób stan zagrażający życiu.
Witamina C w większych ilościach niż w porzeczkach
Ze względu na wysoką zawartość witamin A, B1, C, D i E oraz minimalną ilość kalorii agrest jest jednym z najlepszych owoców dla osób odchudzających się.
Ponadto zawierają kwas cytrynowy, kwas winowy i fruktozę, pektynę, niacynę, potas, fosfor i wapń, dzięki czemu zapewniają wyjątkową ochronę komórek i zwiększoną odporność. Pektyna nie tylko stymuluje pracę jelit, ale także obniża podwyższony poziom cholesterolu.
I wreszcie, co nie mniej ważne, zapewniają również ochronę przed rakiem, głównie dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
Pomaga nerkom, prostacie, a nawet w anemii
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że agrest może pomóc w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych i nerek nawet bardziej niż żurawina. Dzieje się tak, ponieważ mogą szybko usuwać bakterie z układu moczowego oraz chronić nerki i drogi moczowe.
Ponadto zwalczają również obrzęki ciała. Agrest wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zwalcza nadciśnienie.
Jeśli masz problemy z anemią, agrest powinieneś jeść codziennie.
Są bogate w żelazo. Agrest poprawia też kondycję skóry, włosów i paznokci.
Nie potrzebujesz masek ani peelingów, po prostu ciesz się agrestem.
Liście agrestu też przydatne
Bogate w witaminy i składniki odżywcze
Liście agrestu zawierają szereg przydatnych substancji – są szczególnie bogate w witaminę C. Zawierają również garbniki, flawonoidy i dużo soli mineralnych (mangan, miód, magnez itp.)
Jak wpływają na nasze zdrowie?
Wysoki poziom witaminy C jest bardzo ważny dla osób z osłabioną odpornością oraz w okresach, gdy organizm jest atakowany przez choroby takie jak grypa czy przeziębienie.
Jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się i wolnymi rodnikami.
Mogą również pomóc w ochronie komórek przed rakiem.
Odwary i ekstrakty z liści agrestu mają silne działanie odkażające i przeciwzapalne. Służą nie tylko do leczenia ran i zadrapań, ale także do płukania jamy ustnej w przypadku różnych stanów zapalnych.
Dobroczynne właściwości naparów z liści agrestu są również przydatne w leczeniu wrzodów żołądka i zapalenia żołądka.
W leczeniu anemii i poprawy krążenia krwi substancje zawarte w liściach agrestu są ważne dla tworzenia czerwonych krwinek i oprócz anemii chronią również przed miażdżycą.
Działanie liści agrestu jest nieocenione nawet przy dnie moczanowej i reumatyzmie.
Herbata z liści jest świetna na grypę, przeziębienia i ból gardła. Z 2 łyżeczek suszonych liści zrobić herbatę i wlać 250 ml wrzącej wody. Odstaw herbatę na 4 minuty.
Jeśli bolą Cię kolana, użyj wywaru z liści agrestu. Wsyp około 30 g liści agrestu do wrzącej wody 500 ml i odstaw na 15 minut, przykrywając pokrywką. Namocz szmatkę w wywarze, połóż na niej liście, złóż i przyłóż kolejny gorący kompres na obolałe kolano.
Przykryj folią spożywczą i ciepłym ręcznikiem. Trzymaj przez noc i powtórz procedurę, jeśli to konieczne.
Herbata agrestowa działa moczopędnie, wspomaga pocenie się i może usuwać nadmiar wody z organizmu, a także usuwać bakterie powodujące stany zapalne nerek i dróg moczowych. Pomaga również zapobiegać zaparciom i problemom trawiennym.
Regularne picie herbaty z liści agrestu zapobiega groźnym chorobom takim jak cukrzyca, nadciśnienie, pobudza pracę jelit, a także chroni wątrobę.
W sezonie grypowym pij ten napój przynajmniej raz dziennie, a nie będziesz musiał się martwić chorobami.
Odwar z agrestu ma również pozytywny wpływ na choroby skóry – niweluje podrażnienia, obrzęki, zaczerwienienia i swędzenie. Liście agrestu często umieszcza się w kąpieli, aby pomóc w walce z zapaleniem skóry różnego pochodzenia.
Po co zamrażać agrest? Świetny pomysł!
Mrożenie agrestu to najlepszy sposób na zachowanie dobroczynnych składników przez cały rok, nawet jeśli nie jest to ich pora roku. Mrożenie zachowuje wszystkie witaminy i sprawia, że smak agrestu jest jeszcze przyjemniejszy.
Mrożony agrest znacznie dłużej zachowuje świeżość.
Wystarczy zmielić agrest maszynką do mięsa i zamrozić w kostkach lodu. Zawsze będziesz mieć świetny składnik do lemoniad, deserów lub jako fajny i bardzo zdrowy orzeźwiający produkt.
Agrest świetnie komponuje się z jogurtem jako składnik zdrowych koktajli oraz jako naturalny słodzik do herbaty z suszonych liści agrestu.
Dżem agrestowy
Dżem zrobisz bardzo prosto i szybko. Musisz najpierw usunąć wszystkie czarne ogony i łodygi. Najwygodniej jest do tego użyć nożyczek.
Owoce umyj wodą i posiekaj, jeśli nie masz siekacza, użyj maszynki do mięsa.
Następnie posłodź cukrem. Gotową porcję wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia zagotuj masę agrestowo-cukrową. Gotuj przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając (po 20 minutach pianka będzie musiała zostać usunięta) i, jeśli chcesz, możesz jeszcze dodać kwasek cytrynowy. Wlej gorącą mieszankę do słoików. Zakręć pokrywki i ostudź!