w

Jak w jedną noc ogórki małosolne?

Nadeszło lato – czas na świeże warzywa, owoce i zdrowe posiłki pełne witamin.

Niektórzy zaczynają już zbiory ogórków, głównie posiadacze szklarni, inni muszą jeszcze trochę poczekać.

W każdym razie każdy ogrodnik niebawem będzie mógł się cieszyć pierwszymi zbiorami.

A co robi się zaraz po tym jak już nasycimy się smakiem kanapek ze świeżym ogórkiem, mizerią i twarożkiem?

Robimy ogórki małosolne.

Jednak musimy na nie trochę poczekać. Tymczasem jest przepis, który pozwoli nam w prosty i szybki sposób przygotować ogórki małosolne w jedną noc!

Szybkie ogórki małosolne

To najprostszy przepis na lekko solone ogórki. Wychodzą chrupiące i niesamowicie smaczne.

Składniki

1,7 kg ogórków
5-7 ząbków czosnku
50 g parasoli koperkowych
3 łyżki soli

Przygotowanie

Składniki są przeznaczone do trzylitrowego słoika. Najpierw dobrze umyj ogórki. Można je zanurzyć w zimne wodzie i pozostawić w niej na godzinę. Aby ogórki były dobrze solone, odetnij ich końce.

Następnie obierz i umyj czosnek. Ważny niuans: do przygotowania szybkich solonych ogórków z czosnkiem sól nie powinna być morską, ale zwykła kamienna.

Koperek i czosnek wyłożyć na dno słoika. Jeśli parasole są duże, można je pociąć.

Następnie włóż ogórki do słoika. Staraj się robić to ciasno, aby uzyskać smaczniejsze solone ogórki.

Możesz dodać trochę koperku na wierzchu ogórków. Następnie przykryj solą.

Zalej ogórki wrzątkiem. Następnie zamknij słoik pokrywką i przekręć tak, aby sól była równomiernie rozprowadzona w słoiku.

Po ostygnięciu ogórków włóż słoik do lodówki. Jeśli wieczorem zrobisz solone ogórki z czosnkiem, to rano będą gotowe.

Ogórki są chrupiące i pikantne dzięki obfitości czosnku i ziół. Duża rodzina może zjeść taki słoik w jeden wieczór. Smacznego!

Źródło: Tasty Food/youtube, Miniatura wpisu: freepik.com