Pamiętasz niesamowity smak kwasu chlebowego z beczki? Teraz go nie znajdziesz!
Opcje dostępne w sklepach to coś zupełnie innego.
Od dzieciństwa szukam przepisu na ten sam napój. Wiele wypróbowałam i nic!
Żaden nie smakował tak jak tamten, niepowtarzalny smak. Ale tutaj na ratunek przyszła siostra mojej babci. Znalazła ten niesamowity przepis w swoich starych przepisach.
Dostała go dawno temu od mojej babci, a swojej siostry.
Dziele się z tobą! Może i ty znasz i szukasz przepisu na ten wspaniały napój według oryginalnej receptury!
Składniki:
Woda 5 l (zimna);
cukier 550 g;
Drożdże (suche) 6 g;
Kwas cytrynowy 1 łyżeczka;
Napój kawowy z cykorii 40 g
Przygotowanie:
Postaw na ogniu wodę z cukrem, cykorią i kwaskiem cytrynowym.
Jak tylko mieszanina się zagotuje, zdejmij z ognia. Gdy płyn się schłodzi i stanie się ciepły dodaj drożdże.
Przykryj rondel gazą i pozostaw do zaparzenia na 6 godzin, a najlepiej na noc.
Następnie schłódź nasz kwas chlebowy. Gotowy!
Proste i takie pyszne! Dokładnie taki smak zapamiętałam u babci.