Przepis na kwas chlebowy mojej babci: smakuje jak z beczki

Pamiętasz niesamowity smak kwasu chlebowego z beczki? Teraz go nie znajdziesz!

Opcje dostępne w sklepach to coś zupełnie innego.

Od dzieciństwa szukam przepisu na ten sam napój. Wiele wypróbowałam i nic!

Żaden nie smakował tak jak tamten, niepowtarzalny smak. Ale tutaj na ratunek przyszła siostra mojej babci. Znalazła ten niesamowity przepis w swoich starych przepisach.

Dostała go dawno temu od mojej babci, a swojej siostry.

Dziele się z tobą! Może i ty znasz i szukasz przepisu na ten wspaniały napój według oryginalnej receptury!

Składniki:

Woda 5 l (zimna);

cukier 550 g;

Drożdże (suche) 6 g;

Kwas cytrynowy 1 łyżeczka;

Napój kawowy z cykorii 40 g

Przygotowanie:

Postaw na ogniu wodę z cukrem, cykorią i kwaskiem cytrynowym.

Jak tylko mieszanina się zagotuje, zdejmij z ognia. Gdy płyn się schłodzi i stanie się ciepły dodaj drożdże.

Przykryj rondel gazą i pozostaw do zaparzenia na 6 godzin, a najlepiej na noc.

Następnie schłódź nasz kwas chlebowy. Gotowy!

Proste i takie pyszne! Dokładnie taki smak zapamiętałam u babci.

Źródło: poradnytsya.info, Miniatura wpisu: freepik.com

Jak nawozić cebulę w lipcu?

Jak w jedną noc ogórki małosolne?