Jeśli chcesz wesprzeć w nowym sezonie uprawy ogórków i innych warzyw i roślin ozdobnych już teraz zacznij zbierać skorupki jajek. Są wspaniałą odżywką dla roślin, które preferują glebę o odczynie zasadowym. Ważne jest jednak aby wiedzieć, jak z nich właściwie korzystać. Jak przygotować ten naturalny nawóz i w jaki sposób wykorzystać wspaniałe właściwości skorupek jajek? Przekonaj się, że wcale nie jest to trudne!
Co zrobić ze skorupkami jajek? Umyj, wysusz, nie wyrzucaj
Skorupki jajek najczęściej traktuje się jako zwykły odpad. Pół biedy, jeśli lądują w kompostowniku. Jednak wyrzucanie ich do kosza na śmieci to wyjątkowo zmarnowany potencjał. Są bowiem wartościowe dla naszego ogrodu. Skorupki jajek są bogatym źródłem wapnia, składają się głównie z węglanu wapnia (ok. 95%), a także zawierają małe ilości innych minerałów, takich jak magnez, fosfor, krzem i inne pierwiastki śladowe. Wapń jest jednym z kluczowych składników odżywczych niezbędnych do wzrostu i rozwoju roślin.
Dodanie skorupek jajek do gleby może przyczynić się do:
- Poprawy struktury gleby: Skorupki jajek pomagają w rozluźnianiu gęstych i gliniastych gleb, poprawiając ich strukturę.
- Zapobiegania zakwaszeniu gleby: Wapń działa jako naturalny regulator pH gleby. Dodając skorupki jajek, można zmniejszyć zakwaszenie gleby.
- Dostarczania wapnia: Rośliny potrzebują wapnia do prawidłowego wzrostu komórkowego, transportu substancji odżywczych i utrzymania struktury komórkowej. Brak wapnia może prowadzić do różnych problemów, takich jak zgniłe końcówki owoców u pomidorów czy deformacje liści.
Przeczytaj również: Skorupki z jajka: doskonały nawóz dla twojego ogrodu i warzywniaka
Skorupki jajek – wykorzystanie w ogrodzie
Skorupki jajek psują się dość szybko, więc ważny jest sposób przygotowania. Trzeba wypłukać z nich białko, następnie je wysuszyć i przechowywać w tekturowym pudełku.
Warto pamiętać, że skorupki jajek rozkładają się powoli. Dlatego, aby użyć skorupek jajek jako nawozu, trzeba je najpierw zmielić na drobny proszek. Można to zrobić przy pomocy tłuczka, moździerza, zmielić w młynku albo przepuścić przez maszynkę do mięsa. To ułatwi ich rozkładanie się i lepsze wchłanianie przez rośliny.
- Skorupki jajek prosto do gleby – proszkiem ze skorupek jajek posypujemy glebę wokół roślin i mieszamy z górną warstwą. Można też wsypywać do dołka podczas sadzenia roślin, wtedy korzenie bardziej efektywnie będą korzystać z nawozu. Skorupki tez chronią korzenie roślin przed gryzoniami.
- Odżywka płynna, napar ze skorupek – skorupki pogniecione zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na tydzień. Płyn zmętnieje i pojawi się zapach, ale to nie świadczy o niczym złym, to oznacza, że odżywka jest gotowa. Przed podlewaniem roślin rozcieńczamy ją w proporcji 1:3. Jeśli mamy skorupki sproszkowane, wystarczy zalać je ciepłą wodą 1:6. Zaparzać tylko 24 godziny. Takiego naparu nie rozcieńczamy. Odlewamy wodę do podlania roślin i kilkukrotnie ponownie zalewamy proszek świeżą wodą.
Nawóz ze skorupek jajek możemy stosować do roślin pomidorów, papryki, bakłażanów, kapusty, kalafiora, brokułów, drzew owocowych, malin, jeżyn, roślin ozdobnych, które wykazują duże zapotrzebowanie na wapń.