Sałatkę „Cezar” przygotowuję w ten sposób: najważniejszym składnikiem jest sos

Sałatka „Cezar” należy do jednej z ulubionych sałatek. Składa się z prostych składników, a mimo to ma charakterystyczny smak, który tak bardzo nam odpowiada. Odpowiedzialne za niego są dobrej jakości składniki, ale przede wszystkim sos. To on nadaje jej charakter i niepowtarzalny smak.

Sałatka Cezar

Składniki na sałatkę:

  • Sałata liściasta lub rzymska – 200 g
  • Parmezan – 40-60 g

Składniki na sos:

  • Jajko – 1 szt
  • Musztarda stołowa – 1 łyżeczka.
  • Sok z cytryny – 1 łyżka.
  • Sos Worcestershire – 1 łyżeczka.
  • Olej słonecznikowy – 3 łyżki.
  • Sól – 1/3 łyżeczki.
  • Cukier – 1/4 łyżeczki.
  • Czosnek- 1/2 lub 1 ząbek

Składniki do przygotowania grzanek:

  • Chleb – 100g
  • Olej lub oliwa – 3-4 łyżki.
  • Czosnek – 2-3 ząbki

Sałatka „Cezar” – przepis krok po kroku:

Najpierw przygotujemy olej czosnkowy do smażenia grzanek. Do miski wlać 4 łyżki oleju, dodać 3 ząbki czosnku i wymieszać, odstawić na 15 minut, aby olej nasycił się aromatem czosnku.

Chleb pokroić w kostkę.

Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i do wrzącej wody włożyć surowe jajko, wyłączyć ogień i zaznaczyć czas, dokładnie 1 minutę, następnie wyjąć i zanurzyć w zimnej wodzie, aby zakończyć obróbkę cieplną. Wystudzić

Do przygotowania sałatki Cezar wykorzystuje się sałatę rzymską, można jednak użyć zwykłej sałaty liściastej. Dokładnie umyć i osuszyć. Porozrywać na mniejsze kawałki.

Na patelnię wlać oliwę z czosnkiem, rozgrzać, włożyć kostki chleba i smażyć na małym ogniu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.

Teraz przygotujmy sos. Przygotowane schłodzone jajko rozbijamy do miski, powinno trochę stężeć podczas obróbki cieplnej.

Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżkę soku z cytryny, zmiażdżony czosnek, 1 łyżeczka sosu Worcestershire i dodaj szczyptę soli i cukru.

Zdecydowanie odradzam zastępowanie składników sosu, jeśli chcesz uzyskać pożądany smak, ale jeśli nagle nie możesz znaleźć sosu Worcestershire, po prostu go nie dodawaj.

Dodaj 3 łyżki oliwy i ubij blenderem. Sos powinien być jednolity. Sosem polej liście sałaty i wymieszaj.

Teraz dodaj grzanki i ponownie wymieszaj. Można dodać ulubione składniki: pomidory, jajko na twardo, bekon, krewetki lub kurczak. Jednak nie są konieczne.

Włóż do wspólnej salaterki lub rozłóż porcjami. I zetrzyj na wierzch parmezan.

Podstawowa sałatka „Cezar” jest gotowa, dzięki sosowi wychodzi bardzo smaczna, można ją podawać na stół. 

Skorupki jajek do ogórków i innych roślin

Zbieram je przez całą zimę. Będą doskonałym nawozem do ogórków

Ożyw każdy kwiat domowy wymęczony zimą. Tani środek z apteki lepszy niż nawóz ze sklepu