Smaki dzieciństwa wywołują w nas falę wzruszeń i nostalgii. A zakodowane w pamięci smaki urastają w naszych wspomnieniach do rangi najbardziej niezwykłych i wyszukanych.
Dawne lody, choć zdecydowanie w prostsze w składnikach miały w sobie słodycz i rozkosz beztroskiego czasu.
Jednocześnie były też zdrowe i naturalne, pozbawione konserwantów, sztucznych wzmacniaczy smaku i koloru.
I chyba do tego tęskno nam najbardziej, bo choćby najbardziej odnoszące się do tradycji nazwy i reklamy, dzisiejsze mrożone mieszanki, wiele wspólnego z tradycyjnymi lodami nie mają…
Przed Wami przepis na domowe, zdrowe lody, które naprawdę smakują jak dawniej.
Potrzebujecie:
Przygotowanie:
1. Zacznij od włożenia do zamrażarki miski, w której będziemy przyrządzać masę lodową na około pół godziny.
2. Do schłodzonej miski wlej kremówkę i ubijaj przez co najmniej 5 minut na najwyższych obrotach w mikserze.
3. Kiedy śmietana będzie sztywna cienkim strumieniem wlej do niej skondensowane mleko, a następnie wymieszaj mikserem na wolnych obrotach przez około minutę.
4. Na prostokątnej blaszce rozłóż wafle, przytnij je tak by wypełniły powierzchnię foremki.
5. Wyłóż masę lodową na wafel i przykryj waflem.
6. Umieść foremkę w zamrażarce. Po około 4-6 godzinach lody będą gotowe!
Smacznego!