Prosta i sprawdzona metoda na przechowywanie młodego kopru – Bez mrożenia i suszenia

Dla większości z nas koperek to niezastąpiony dodatek do wielu potraw.

Posypujemy nim młode ziemniaki, dodajemy do sałatek, zup, sosów oraz oczywiście do kiszonych ogórków. Strach pomyśleć jak bardzo ucierpiałaby nasza kuchnia gdyby go zabrakło.

Koper ma również inne ważne zalety. Wpływa łagodząco na nasz układ pokarmowy, pomaga na bezsenność oraz znacząco poprawia apetyt. Może właśnie dlatego tak często używamy go w kuchni.

Młody koperek jest najbardziej aromatyczny i pełen smaku, dlatego warto poznać ten rewelacyjny sposób na przedłużenie jego świeżości.

Prosta metoda na utrzymanie świeżości bez mrożenia i suszenia.

  • Oddziel od grubej łodygi młode pędy, wypłucz pod bieżącą wodą i odstaw do wyschnięcia.
  • Przygotuj wyparzone i dokładnie osuszone słoiki.
  • Koperek układaj w słoikach luźno, nie ugniatając go.
  • Słoiki zakręć i wsadź do lodówki.

Dzięki tej prostej metodzie nasz koper pozostanie świeży i pachnący nawet przez trzy miesiące, a my użyjemy go zawsze, gdy będzie taka potrzeba.