w

Święte i zdrowe jedzenie postne prosto z cel klasztornych! Musisz wypróbować przynajmniej jedną z nich

Aby urozmaicić menu, ale także wejść w cichy i święty rytuał, przedstawiam Wam kilka przepisów, które warto wypróbować w domu.

Pulpety z cukinii – cukinię zetrzeć na tarce i odcedzić przez godzinę, następnie zagnieść z odrobiną soli, pieprzu, rozgniecionego czosnku i zielonej pietruszki.

Przed zanurzeniem w gorącym oleju klopsiki obtoczyć w mące i bułce tartej, a po usmażeniu wyjąć i odsączyć je na papierowej serwetce w celu usunięcia nadmiaru oleju.

Zupa fasolowa

jest cudowna, smaczna, pożywna i pikantna.

Ten przepis na zupę fasolową otrzymany od zakonnicy z klasztoru Prislop jest niezwykle prosty i smakuje wybornie:

Składniki tego przepisu to: 600 g suszonej fasoli, 3 cebule, 2 marchewki, 2-3 papryki (w zależności od ich wielkości), 6-7 małych pomidorków, 1 / 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego, pół małego selera, 70 ml oleju, świeża pietruszka, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie jest dość proste: Fasolę namacza się wieczorem w wodzie. Gotuje się w 3,5 litra wody, po 10-12 minutach od wrzenia zastępuje się inną czystą wodą. Procedurę powtarza się dwukrotnie.

Warzywa umyć i obrać, a następnie pokroić je w kostkę, bez pomidorów. Osobno w garnku dodaj gorący olej, dodaj warzywa i podduś je przez kilka minut, aż trochę zmienią kolor.

Dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory obrane ze skórki, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 12-15 minut.

Po tym czasie dodaj warzywa do gotowanej fasoli. Gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Pozostaw na kilka minut, aż pietruszka rozprowadzi swój aromat, po czym możesz ją podać.

Gołąbki o wyjątkowym smaku.

Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić gołąbki, takie jak w klasztorze Prislop.

Składniki:

• 1 duża kapusta kiszona,
• 450 g pieczarek,
• 1 marchewka starta na tarce
• 1 mały plasterek startego selera,
• 1 duża cebula drobno posiekana,

• 130 g ryżu,
• 300 ml soku pomidorowego,
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
• 1-3 liście laurowe,
• 1 łyżeczka suszonego tymianku,
• 1/2 pęczka drobno posiekanej zielonej pietruszki,

• sól, świeżo zmielony pieprz, ziarna pieprzu,
• 2 gałązki tymianku,
• 1 szczypta oregano,
• 2-3 łyżki oleju, przegotowana woda.

Sposób przygotowania: Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju, aż stanie się szklista. Następnie dodaj startą marchewkę i gotuj razem jeszcze przez 1 minutę.

Dodaj do nich drobno posiekane pieczarki i podsmaż, aż trochę zmiękną. W tym miejscu dodaj dobrze umyty i odsączony ryż, tymianek, sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Podtrzymaj na ogniu przez kolejne 1-2 minuty. Bierzemy liść kapusty do ręki i około łyżki stołowej farszu nakładamy na szerokość liścia tak, aby zostało nam 2 cm na jednym końcu i drugim końcu liścia.

Zwijamy wkładając brzeg do środka, aby nie otwierały się podczas ich gotowania.

Liście kapusty umieść na dnie garnka razem z resztą startej marchwi i drobno startego selera.

Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Następnie zaczynamy układać gołąbki z grzybami i ryżem, układamy na nich gałązki tymianku i posypujemy ogrobiną suszonego oregano.

Gdy skończymy układać, zalewamy resztą soku pomidorowego, nakładamy liście kapusty i wsypujemy kilka ziaren pieprzu.

Dodajemy olej i gorącą wodę do poziomu gołabków. Gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, uważając, aby w razie potrzeby uzupełnić wodę.

Następnie wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut (w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza). Podajemy na gorąco.

Danie główne

– słynne dania niskotłuszczowe

Zakonnice mają szczególną łaskę, by z niczego zrobić prawdziwą sztukę kulinarną. Jeśli zostawisz w ich rękach kilka ziemniaków i garść czosnku lub cebuli, zauważysz, że nie wstaniesz od stołu, dopóki całkowicie nie wyczyścisz talerza.

Kocioł jest głównym aktorem w tym teatrze. Klasztorny gulasz to bogactwo starannie ugotowanych warzyw.

Papryka, bakłażan, cebula, pomidory, ostra i słodka papryka, czosnek, pieprz i sól są częścią tego czarującego krajobrazu smaków.

Aby zrobić gulasz musisz: upiec paprykę i bakłażana, a następnie obrać je. Sparzyć skórkę pomidora i obrać.

Włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną pieczoną paprykę, posiekany bakłażan, czosnek, cebulę, sól, pieprz i oczywiście kieliszek białego wina i ciepłą wodę, aby przykryć całą kompozycję.

Pozostaw naczynie w piekarniku, aby wszystkie składniki zagotowały się spokojnie i zdążyły pozostawić swoje aromaty w sosie, a na koniec dodaj drobno posiekaną zieloną pietruszkę, aby nadać potrawie świeży aromat.

Gulasz fasolowy

– tradycyjne danie, które jest najczęściej podawane w dni postu.

SKŁADNIKI

• 400 g fasoli
• 3 czerwone cebule
• 3-4 ząbki czosnku
• papryka
• tymianek

• 1 liść laurowy
• 4 łyżki koncentratu pomidorowego
• 3-4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE

Fasolę wypłucz w kilku wodach i pozostaw od wieczora do rana do zmiękczenia. Rano wyjmij i zagotuj w 2-3 wodach, aby wyeliminować wszystkie toksyny.

2. Po ugotowaniu ziarna są miękkie, ale całe, odcedź i zostaw do odsączenia na sicie.

3. W tym czasie cebulę pokrój w prorka, wyciśnij czosnek i podsmaż na patelni z olejem. Gdy cebula zrobi się szklista, dodaj fasolę i trochę wody.

4. Osobno przygotuj koncentrat pomidorowy z solą, pieprzem, tymiankiem i papryką, a jeśli pasta jest za gęsta, dodaj trochę letniej wody i polej fasolę. Dodaj liść laurowy i pozwól się dusić na odpowiednim ogniu lub w piekarniku. Podawać z piklami i udekorować zieloną pietruszką.

Źródło i Miniatura wpisu: fabricatinromania.info