Bez względu na to, ile ich zrobię, zawsze za mało. Puszyste i delikatne pączusie.
Przepis z mlekiem skondensowanym dala mi teściowa i zawsze sie sprawdza.
Składniki:
• 1 puszka mleka skondensowanego
• 4 jajka
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżka octu winnego
• około 500 g mąki
• olej do smażenia
• cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Jajka wymieszać ze skondensowanym mlekiem, dodać sodę oczyszczoną, ocet, następnie mąkę, wymieszać, zagnieść niezbyt sztywne, dość kleiste ciasto.
Nabrać mały kawałek, wrzucić do mąki i uformować kulkę.
Przygotowane kulki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Rozkładamy przygotowane pączki na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
Posyp pączki cukrem pudrem i podawaj.
Są pyszne!